Wednesday, October 1, 2014

Neuvostoliiton historia ruohonjuuritasolta


Kurjet ja joutsenet lentävät parvina syystaivaalla. Ne tietävät milloin on aika lähteä muualle. Mielessä soi venäläinen Kurjet sävelmä. Siitä on tehty suomalainen versiokin mutta pidän enemmän tuosta alkuperäisestä venäläisestä toteutuksesta.

Olen lukenut Ljudmila Ulitskajan Vihreä teltan alla teosta. Se on huikea ruohonjuuritason Neuvostoliiton historia. Minua on aina viehättänyt venäläisten kirjailijoiden tapa kuvata elämän kammottavia asioita paradoksien kautta.

Henkilö pakoilee neljä vuotta salaista poliisia ja karkotusta todella vanhojen mummojen luona erityneessä kylässä. Hyvänä piirtäjänä hän kuvaa taidokkaasti alatomia, vanhoja ihmisiä. Kuvat koituvat kohtalokkaaksi. Hän kärähtää eli jää kiinni, ja saakin syytteen pornografialain nojalla. Kuvat olivat taidetta taidepiirien luokituksen mukaan.

Kirja on yli 700 sivua käsittävä järkäle. Kirja myös vahvistaa aikaisempaa käsitystäni venäläisten naisten vahvuudesta. Putinin olisi hyvä ottaa huomioon tämä seikka ja jättää Sotilaiden äidit ryhmä lakkauttamatta.

No comments: