Thursday, October 9, 2014

Turun Torinkulman saa rakentaa KHO:n evättyä kaavamuutosvalitusoikeuden

Tänään ei satanut Turussa. Sää oli kostean murjottava. Mietin kävellessäni kaupunkikuvan luonnollista ja luonnotonta muuttumista. Luonnollinen muuttuminen on kulttuurisesti väkivallaton kehitysprosessi; vanha ja uusi rakentaminen ovat vuoropuhelussa keskenään, kauneusarvoja rikkomatta.
Torinkulman rakennussuunnitelmassa Alvar Aallon suunnittelema Turun Sanomien rakennus sentään säilyy. Bassin talo ja Kajaanuksen talo säilyisivät. Eerikinkadun puolen puutalot saavat väistyä uuden rakentamisen tieltä. Uusien rakennusten taakse tulisi se korkea älytalo. Tuomiokirkon torni ei enää näkysi torille.
Kauppiaskadun puutalot puretaan. Tämä ei ole mielestäni kulttuurisesti väkivallatonta kaupunkikuvan muuttumista. Vähempikin "roomalainen" meininki voisi loppua tässä rahvaanomaisten nousukkaiden kaupungissa. Muutamassa vuodessa on "kovameininki" koventunut entisestään politiikassa ja liikemiesten toimissa. Minusta ihmisiä ei saisi uhkailla edes nimimerkin suojassa niskalaukaisulla. Elämme sentään sivistysvaltiossa toistaiseksi.
Olen törmännyt samaan kovaan linjaa pikkigrynderien toimissa puutaloalueilla. Minulle on edelleen epäselvää suojellun ja miljöösuojellun puutaloalueen ero. Hellahuoneet kunnostetaan kauniin valkoisiksi ja myydään tarjouskauppana määräaikaan mennessä. Määräaika on sellainen että kukaan normaali henkilö ei ehdi pankkiin neuvottelemaan rahoituksesta. Pian paikalle ilmaantuu herra joka kartoittaa katseellaan koko kiinteistön kuin omistaisi jo koko talon.

Näin vallataan suojeltuja puutaloalueita.




No comments: