Thursday, October 25, 2018

Kuka ampui kirjailija Maiju Lassilan

Kirjailija Maiju Lassila ammuttiin Suomenlinnaan pahamaineiselle vankileirille kuljettavalla laivalla 1918. Mistään ei saa tietoa hänen ampujastaan tai ampujistaan. En usko että hänen kuolemaansa kovinkaan innokkaasti edes tutkittiin, tai ei tutkittu lainkaan.

Laivalla oli valkoisten Kyösti Wilkuna ja eräs tunnettu suomenruotsalainen runoilija. Kyösti Wilkuna oli hyvinkin intohimoinen vihassaan ja hänellä oli omaperäisiä ajatuksia valkoisten rauallisista ruumiista. Jäätyneiden punaisten tyttöjen ruumiit Tampereen kaduilla olivat myös kauniita, punaiset mieskaatuneet olivat jotenkin rauhattoman näköisiä.

Mielenkiintoinen havainto Wilkunan kirjoituksessa on tieto Ruotsin armeijan joukkojen osallistumisesta sisällisotaamme. Ruosalaisten joukko oli julmia ja mielivaltaisia. Hän teki itsemurhan 1920-luvun alkupuolella osallistuttuaan heimosotaan Karjalassa. Hänen omistamallaan kotikonnulla on nykyään ortodoksinen luostari Pokrova.

Mutta kuka ampui Maiju Lassilan alias Irmari Rantamalan? Hän lienee viimeinen teloitettu kirjailija Suomessa. Lippusalkoon hänellekin ja Pentti Haanpäälle samoin.

Punaisten naisten ja tyttöjen osallistuminen sotaan kokreettisesti ase kädessä on ainutlaatuinen naisten historiassa maailmassamme. En ihannoi sotaa mutta en myöskään pidä myytistä naisten passiivisesta toiminnasta kriisitilanteissa. Punaisilla naisilla oli omia joukko-osastoja ja joukonjohtajia. Tämä oli ainutlaatuinen astuminen miesten reviirille. Tätä on syytä kunnioittaa.

No comments: