Friday, October 12, 2018

Kiusaajat aina keskellämme

Kuuntelin taas kerran keskustelua koulukiusaamisesta. Tämä ei lopu koskaan sillä kukaan ei todella edes halua kohdata ongelman ydintä. Opettajat ovat nykyään niin ylikuormitettuja ettei heillä riitä voimavaroja ratkomaan näin järeää ongelmaa. Mitä jos siirrettäisiin kaikki kusatut yksityisopetukseen, ketä jäisi jäljelle.

Eikä siellä opettajainhuoneessakaan ole pelkkää auvoa. Kiusatuksi tuleva opettaja voi tietenkin siirtyä muihin töihin.

Ei perheissäkään, joissa on enemmän kuin yksi lapsi, olla tasa-arvoisia. Jos perheessä on monta lasta, sieltä löytyy ainakin yksi kiusattu ja syrjitty, joka ei sovi perheen palapeliin. Syrjäyttäminen alkaa joskus jo kodeissa.

Työpaikkakiusaamiseen liittyy aina vallankäyttö, nöyryytys ja mitätöinti. Kiusaajan toimintamalliin kuuluu haalia ydinjoukko joka osallistuu kiusaajan toimintaan hännystelemällä ja mielistelemällä. Sitten ovat ne passiiviset kiusaajat jotka luulevat olevansa asian ulkopuolisia. Eivät ole. Meidät on opetettu siihen että tapahtui mitä tahansa, niin ei saa vasikoida, tai tulee turpiin. Saa vaikka tappaa tai raiskata, uhrit jäävät ulkopuolisiksi ja yksin. En pidä turkulaisesta sanonnasta:"Muut hoitaa asian."

Minusta oli fasiatinen ajatus erään lapsipsykologin suusta Seikkiksessä, kun hän sanoi että työntekijöillä pitäisi olla oikeus valita sopivat työkaverinsa. Todella karmea ehdotus.
Naisten harrastama, joka ei ole harraste, vaan julmaa "tuhoamista," väkivalta on tuhoavaa ja pahaa.
Kiusaaja ei ole yksi henkilö. Kiusaaja on rakenteellinen ja hierarkkinen ilmiö. Eikä kiusattu ole "roskaihminen" ja vajakki.Kermankoski Heinävedellä vielä puhdas ja kalainen. Toivottavasti jatkossakin.

No comments: