Saturday, March 4, 2017

Portsalaisia historioita


Puutaloyhtiö Regressin Heikkilänkatu 6:n kadunpuoleinen osa kuvassa. Taloyhtiö perustettiin 1900-luvun alussa. Tämän taloyhtiön historia on mielenkiintoinen jopa naishistoriallisesti. Taloyhtiön perustamiskokouksessa oli ainakin kaksi naista ja myöhemminkin johtokunnassa oli naisia. Ehkä asiaan vaikutti se, että miehet olivat merellisissä ammateissa, tai satamatyössä, joten naisia tarvittiin hoitamaan asioita maissa. Tässä taloyhtiössä oli Portsan tapaan laaja piha-alue. Joka talvi lapset saivat jäädyttää oman luistelukentän talojen pihalle. Mainitsin asiasta eräälle Lonttisten asukkaalle ja heti tuli äkeä vastine kakaroitten aiheuttamasta vesilaskusta varmaankin. Ei liene niinkään harvinainen tokaisu kun lapsista on kyse.

Tuossa taloyhtiössä oli sisävessat jo kauan ennen kuin ne tulivat pakollisiksi kaupunkialueella eli ensimmäisinä Portsan historiassa. Uskon että naiset vaikuttivat asiaan tässäkin.

1900-luvulla vielä lapset saivat olla ulkona suurimmam osan elämästään. Asunnot olivat ahtaita ja lapsia lukuisasti. Pihat olivat turvallisia olla ja kollektiivinen vastuu oli vielä tuolloin terveellä pohjalla. Pedofiileistä ei tiedetty mitään ja lapset toisaalta oppivat selviytymään tilanteista joihin joutuivat. En ihannoi mennyttä aikaa, enkä ihaile nykyistäkää aikaa, asioilla on aina puolensa.

No comments: