Thursday, November 15, 2012

Rillipäinen intellikentsia ei antaudu...


Andrei Astvatsaturovin Ihmiset alastomuudessa on uutta venäläistä proosaa. Kirjoittaja muistelee siinä Breznevin aikaista lapsuuttaan. Hän aikuistuu ja päätyy lopulta Pietarin valtionyliopistoon kirjallisuuden lehtoriksi. Hän elää Neuvostoliiton pönötyksen loppuajasta uuteen, venäläiseen yhteiskuntaan jossa pyrkyryys ja oman edun tavoittelu ovat uusi uskonto. Mutta laiha rillipäinen intelligentsia ei antaudu.

Olen jo aikaisemminkin kirjoittanut neuvostovenäläisten hämmentävästä Raamatun ja Uuden Testamentin tuntemuksessa, tai pikemminkin tuntemattomuudesta. Kirjallisuuden suullisen tentin kuulustelussa tämä käy ilmi.

Sanokaahan, - aloitti Plavskin.- ketkä Dante sijoitti Helvetin alimpaan piiriin? (Kuten tunnettua he olivat Juudas, Brutus ja Cassius.)
- Juuri tuota minä en kyllä tiedä, - opiskelija vastasi välittömästi reippaalla äänellä ja antaen ymmärtää, että kaiken muun hän tietenkin tietää, mutta juuri tuo niin sanottu "detalji" häneltä on unohtunut.
- Hyvä, - huokaa Plavskin. - Kerron teille ketkä hän sinne sijoitti, ja te kerrotte minulle miksi. Ensiksikin hän sijoitti sinne Juudaksen. Miksi juuri Juudaksen?
Opiskelija miettii hetken ja sitten hän nielaisi kouristuksenomaisesti ja yritti ryhdistäytyä. Hän vilkaisi pelokkaasti Pavskinin seemiläistä nenää ja lausui kuin itsekseen, miltei kuiskaten:
Koska Juudas oli juutalainen!
Mitä? hätkähti Pavskin. - Anteeksi, kuka oli juutalainen? En tainnut kuulla...
- Juudas oli juutalainen! - opiskelija sano, nyt jo itsevarmasti ja kuuluvasti. - Sen vuoksi Dante sijoitti hänet Helvettiin No niin, sen vuoksi, että hän oli juutalainen...
...Niinpä Plavskin kokosi itsensä, huokasi ja sanoi:Nuori mies! Soisin teidän tietävän että myös Kristus oli juutalainen... tietyssä mielessä, ymmärrättekö mutta häntä ei Dante sijoittanut Helvettiin. Outoa, eikö totta.
No, siinä tapauksessa en tiedä, - opiskelija murahti. - Eihän muitakaan syitä taida olla.
- Miten niin ei? Juudas sentään kavalsi Jeesuksen!
- Siis mitä ihmettä?! - Opiskelija huudahti. - Itsensä Jeesuksen? No niinpä! Juudas! Nyt muistan isoäiti kertoi, kun olin pieni. Juudas, kyllä. Hän itse! Se lurjus...
... Suokaa anteeksi professori... Olin unohtanut. Pahoittelen.

Opiskelija oli vilpitön. Professori antoi tyydyttävän mutta kehotti kuitenkin harkitsemaan pääaineen vaihtoa.



Andrei Astvatsaturov, Ihmiset alastomuudessa
Idiootti 2010
suom. Tuukka Sandström

No comments: