Wednesday, March 11, 2009

Pääsiäismunien värjäämisen aikaa

Aluksi korillinen puhallettuja munia, jotka on pesty sisältä ja ulkoa. Munan kuori on hauras, joten niitä täytyy käsitellä varovasti. Otetaan isohko kattila johon laitetaan vettä lämpiämään. Kiehuvaan veteen laitetaan keltasipulinkuoria. Puoli ruokalusikallista etikkaa laitetaan myös veteen. Munat nostellaan varovasti veteen ja annetaan kiehua kymmenen minuuttia (10 min.) Munia liotetaan väriliemessä ja mitä kauemmin, sitä voimakkaampi väri on. Itse pidän hennommista sävyistä, mutta kontrastin vuoksi muutama vahvan värin muna mahtuu joukkoon. Puhallettaessa syntyneet reiät tukitaan sulatetulla meniläisvahalla. Ensimmäisen kuvan munat ovat loppukäsittelyä vailla. Mehiläisvaha hiotaan varovasti pois ja muna kiillotetaan oliiviöljyllä. Alimmaisessa kuvassa on jo keltasipulinkuorilla värjätty ja valmiiksi puleerattu muna.

Munia voi värjätä pienissä erissä. Vähän vettä ja väriä. Lopputulos on intenssiivisempi joskus.


Erilaisia värejä saa esimerkiksi punasipulilla lilahtavaa, punakaalilla sinistä, mustikalla vaalean-tai harmaansinistä. Currylla saa kauniin keltaista, punajuurella ja vadelmalla pinkkiä tai tummanpunaista. Keltasipulilla saa lämpimän punaista ja pakaste pinaatilla vihreän eri sävyjä. Yllätyksekseni löysin lasinmakuisen punaviinin lopun ja sain aikaan ihmeellisen ruskean sävyn. Hienostuneen, sanoisin. Toki muitakin vaihtoehtoja on, mutta näin talvella nämä ovat kätevästi saatavilla. Kaukaa viisas kerääkin väriaineet kesällä tai syksyllä talteen. Harjoitus tekee mestarin! Toki munia voi värjätä kaikella mahdollisella maan ja taivaan väliltä. Jos munat on tarkoitettu syötäväksi kannattaa varmistaa väriaineen myrkyttömyys. Apteekista saatavat karamellivärit ovat myös myrkyttömiä.Tässä on se hyvä puoli että jos ei pidä syntyneestä väristä, niin voi värjätä munan uudelleen ja saada aikaan jotain ainutlaatuista.

Ortodoksisessa pääsiäisessä muna on uuden elämän vertauskuva. Kirkoissa jaetaan pääsiäisyönä punaiseksi värjättyjä munia. Punainen on pääsiäisen väri. Nämä munat värjää isännöitsijä ja tietämäni mukaan väriaineena käytetään sipulinkuoria ja kreikkalaista ainetta, josta en tiedä mitä se on. Munat kiillotetaan oliiviöljyllä.

No comments: