Tänään on Tuomaan päivä. Ajattelen apostoli Tuomasta. Häntä on kutsuttu epäilijäksi. Ehkä hän olikin kuten fikosofeilla on tapana. Siitä missä tiede päättuu, alkaa uskominen. Ei hän ollut koulutettu, hän oli oppinut omasta tahdostaan. Kuten Erno Paasilinna sanoi "Itseoppineet ovat oppineita. Muut ovat opetettuja."
Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi. Nuuttipukki oli häirikkö ja pahalainen. Joulu ei ole ollut kovinkaan kauan Kristillinen juhla. Joulu on peräisin luonnonuskoisten valojuhlasta pimeinpään aikaan. Tuomaan päivästä alkaa matka kevääseen.
Joulukuusen historia on lyhyt. Se tuli maahamme Saksasta 1800-luvun loppupuolella sivistyneistön ja varakkaiden koteihin. Kun tavallinen kansa alkoi pikkuhiljaa vaurastua, tulivat kuuset heidänkin koteihinsa. Kun katsoo tämän päivän suomalaisten joulupöytää, niin edelleenkin siellä vallitsee perinteinen tarjoilu: kinkkua, laatikoita, joulupuuroja hieman sallattia. Melkein kaikki suomalaiset ja pohjoismaiset joulutavat ovat peräisin Keski-Euroopasta. Joulutavat eivät ole kansallisia.
Kuvassa kaksi tonttua kuuntelevat uutisia ja musiikkia.
Turussa on lämmintä ja vähemmän jouluista sään puolesta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment