Saturday, November 10, 2018

Reppuselkäinen mies käveli tiellä...

Minusta Olavi Paavolainen on ollut aina hieman pinnallinen ja ohut. Minusta hyväosaiset tohtorit ja muut kulttuuri snobit voivat toki matkustaa kaikkiin mahdollisiin paikkoihin pallollamme jossa kirjallinen keikari on suvainnut käydä. Maru mesosi ja kertoi naapuristaan joka oli liittynyt Seuraan.

Mikä merkitys Olavi Paavolaisella on suomalaiselle kirjallissudelle ja kulttuurielämälle. En tiedä oliko hän oikea kosmopoliitti. Synkkä yksinpuhelu on hyvinkin syvällinen teos. Helvi Hämäläinen on kertonut että Olavi Paavolainen kuoli koska hän ei kestänyt ruumiin rappiota ikääntyessään. Kehon rappio oli kamalinta mitä hän tiesi. Muistelmissaan Helvi Hämäläinen kertoo Kivennavalla Olavi Paavolaisen hienostokodissa ollessaan nähneen tämän alasti puutarhassa yöllä kuunvalaiseman puutarhan käytävällä. Hän muistutti antiikin miesihannetta. Ehkä Helvi Hämäläinen ymmärsi parhaitenten Olavi Paavolaisen narsismia ja mistä se kumpusi. Ristiriitainen luonne asui kommunisti Hertta Kuusisen kanssa viimeiset vuodet. Oliko se suurta rakkautta vai laskelmoivuutta.

Lainasin tänään Pentti Haanpään Parhaat kirjan. Paavolainen ei voinut sietää Haanpäätä. Ehkä hän vainusi kilpailijan joka oli perillä kansan olemuksesta, käsite joka oli Paavolaiselle tuiki vastenmielinen, rahvaanomaisuus. Paavolainen ampui itsensä noin kuusikymmentä vuotiaana. Haanpää hukkui ennen viisikymmentä vuotis-päiviään. Molemmat ovat edelleekin suosittuja kirjailijoita. Haanpää on koko kansan kirjailija. Paavolainen lienee pienen ja valikoituneen lukijapiirin suosiossa.

Haanpää kirjoitti 350 novellia eli juttua. Juttujen henkilögalleria on useimmiten köyhiä ja yrittävät selviytyä elämässään kuka mitenkin. Kyseisen kokelman jutut on valittu Kaleva lehden lukija kyselyn pohjalta. Hankkeen suojelija on Haanpää fani Juha Hurme, joka toteaa että Haanpää on aina ajankohtainen : Niin etevä kirjailija ja hyytävän hyvää tasoa että aika tulee aina häviämään hänelle painissa.


No comments: