Wednesday, November 28, 2018

Marraskuun 28. 2018Joulukuusi on saapunut tai tuotu taas tuomiokirkon eteen. Lauantaina se saa juhlavalaistuksen. On Adventin aika luterilaisessa kirkkokunnassa. Oikeastaan olisi ekoteko että adventin ajasta Knuutin päivään Tuomoikirkkosilta suljettaisiin autoilta. Jos toripakki on ekoteko kaupunkilehti Turkulaisen mukaan, niin Turkulaiselle voisi myöntää manipuloinnin palkinto.

Sitten hieman ortodoksisen kirkkokuntamme kuulumisia. Yritin katsoa ja kuunnella suoraa videolähetystä Valamosta, kirkolliskokouksesta mutta äänitys oli päällekkäistä. Luovuin katselusta.

Kuopion piispan ehdokkaat on julkistettu ja huomenna on äänestys aamupäivällä. Ehdokkaat ovat piispa Arseni, igumeni Sergei ja Andreas Larikka. Piispa Arseni on hyvin lahjakas henkilö ja pelkään että piispuus syö hänen luovaa lahjakkuuttaan. Sergei taas on luotu johtamaan luostaria.
Andreas Larikka on lähellä Jumalaa toimiessaan tavallisten ihmisten mukana. Hänellä on empatiaa ja realiteettien tajua. Kirkkokuntamme on pieni, niin pieni että kaikki tuntevat toisena tai luulevat tuntevansa. Siksi ei pidä uskoa ihan kaikkia tuulen tuomia tarinoita. (On kokemusta tästäkin.)

Somessa sattui silmääni kysymys että Voiko rikollinen olla ehdokkaana? Minä kysyn: voiko rikollinen olle kirkolliskokousedustaja? Onhan totta vieläkin että piispoja ja pappeja halutaan katsoa ylöspäin. Syntinen kirkonmies lienee kauhistus, vaikka hänellä juuri siksi olisi koettua viisautta annettavaksi.
Mistä lähtien Valamossa on sääntönä että naisilla täytyy olla valkoinen huivi päässä? Minulle tuli outo olo.

Piispa Arseni jatkaa Kuopion piispana tammikuun alusta lähtien.
Ilta pimenee. Lumi sulaa pois ja riitteet valuvat jokea pitkin mereen.

No comments: