Tuesday, January 23, 2018

Tammikuun 23. päivä 2018

Aamun hetki hiljaisessa talossamme. Taustalla soi Chopin. Meille ei ole tullut Turun Sanomia koskaan. Jotain tasoa sentään elämään. Meillä ei ole kuuluttu Turun Sanomien klikkiin, kuten muutamat kirjailijat. Muutenkin olemme vältelleet klikkieihin joutumista. Turun Sanomissa on kuulemma ollut pilkkaavia kirjoituksia meistä ja kirjallisesta tasostamme. Turussa nyt ei ole yhtään todella kovan tason kirjailijaa. Taka vuosina kulttuuri-ja kirjailijaväki sentään tiesi paikkansa ja asemansa eettisen ja moraalisen rajan paremmalla puolella, nyt avoimesti nuoleskellaan ja pokkuroidaan apurahojen toivossa. Ainoa motiivi tuntuu olevan rahan saaminen. Tämä tällainen ahneuden, vallan ja rahan tavoittelun aika saa ihmisen täydellisen henkisen saastumisen aikaan. Turun yliopiston rahanlahjoittajat kuuluvat Turussa kovien gryndereiven ryhmään. Soraääniä ei ole pahemmin kuulunut toriparkille tai muille kaupunkikuvaa turmeleville projekteille.

Pelastetaan vanhat talot Lapualla sai minussa karmeita värinöitä aikaan. Vihtori Kosolan talo Lapualla on kuulemma pelastuksen tarpeessa. Siinä toimii nykyään Herränneiden kirjakauppa. Itse talo on tietty pelastamisen arvoinen, onhan se pala Suomen karmeaa poliittista historiaa 1930-luvulta. Siihen voisi laittaa Fasismin historian aika Suomessa museon. Rakennukset eivät ole poliittisia, asukkaat ovat.

Miksi vanhenevat ja vanhat naiset ovat tasaisen vihaisia Turussa kuulemma. Muistan yhden tarinan anopistani, jota elämä oli murjonut: hän oli aina vihainen: hän oli jo tietoinen kuoleman tulosta lähes 90-vuotiaana. Hän hoksasi pyykkiseipäidensa kadonneen kellarista. Hän oletti että me olimme varastaneet ne. Tulin kotiin iltalukiosta ja anopin mafiasukulainen oli huoneistossamme suorittamassa kotietsintää. Hän lähti salamana pois sanomatta mitään. Ilmeisesti anoppi oli antanut ara-avaimemme hänelle. Ei löytynyt pyykkiseipäitä eikä vieraita miehiä. Jälkeen päin ajattelin että turkulaiset ovat outoa väkeä ja käyvät yhä oudoimmiksi.

Aivot tarvitsevat hiljaisuutta tietyn määrän päivässä. Tässä talossa aivot lepäävät.

No comments: