Friday, January 12, 2018

Keskiajan ruokakulttuuriaMielenkiintoinen kirja vie keskiajan ruokataluteen ja syömisen kulttuuriin. Luen ihan mielelläni tätä kirjaa aikana, joka on monien ruokarajoitteiden ja terveyssyndikaattien vainoharhaista nautinnon pilaajien sotatannerta. Kirja on hauska, perusteellinen ja visuaalinen.

Keskiaika ei ole sen pimeänpi kuin oma aikammekaan.

Katolinen kirkko hallitsi ja vaikutti kaikkien elämään. Ruokakulttuuriinkin paastoineen ja erityisesti kalaruokien kaikenkattavuus näkyy tässä. Myös kasviksia käytettiin paljon. Kato- ja nälkävuodet tietenkin vaikuttivat ruoan määrään ja laatuun ja ihmisiä kyllä kuoli nälkään. Yläluokka tiettävästi ei nähnyt nälkää edes katovuosina. Viiniäkin juotiin Euroopassa.

Tuosta viinin käytöstä tuli mieleen tämän päivän lööppien piispan seurakunnan laskuun ostamasta muutamasta samppanjapullosta. Eikö piispoilla ole edustustilä? ( Minähän en tiedä faktaa piispan luottokorttisotkuista joten...) Kirkonmiehet tuolloin söivät ja nauttivat.

Kerran Turussa takavuosina oli jotkin kirjailijoiden kissanristiäiset ja piti henkkia tarjottavaa Alkosta. Lounais-Suomen kirjailijoiden puh.joht. oli töissä tuomiokapitulissa. Sihteerikkö tai järjestäjä soitti Tuomiokapituliin, ja koska tavoiteltu ei ollut paikalla, siht. jätti sanan että miten paljon sitä viinaa saa ostaa kun tarvittais lisää Joku asessori välitti terveiset ja sitten kehotettiin siht. lopettamaan viinan kanssa läträäminen.

Takaisin keskiajan ruokiin. Kirjassa on huikeita reseptejä. Ehkä kokeilen joitakin.

No comments: