Saturday, September 30, 2017

Viivyttämällä vainajaks, erään talon outo käänne

Alexander Nyström (24. toukokuuta 1869-24. helmikuuta 1926) Suunnitteli Kaskenkatu 15. Nikkarijugend talon, joka nyt KHO:n luvalla aiotaan purkaa, ohella Park Hotellin, Betaniakirkon Martissa, joka tuhoutui sodassa, Biologinen museon, Volter kilven talon Vartiovuoren mäelle ja monia muita julkisia rakennuksia.

En ole koskaan asunut Kaskenkatu 15:sta, olen vieraillut muutaman kerran ja olen ihmetellyt miten taloa tuhotaan huonolla hoidolla ja piittaamattomuudella. Katto olisi pitänyt korjata aikoinaan, sillä olisi pelastettu paljon. Silloin kun vierailin siellä talo oli vielä erään professorin perikunnan omistuksessa. Nyt talon omistaa Turunmaan Sairaala, jonka piti rakentaa talon paikalle sairaalan hallintorakennus. Turunmaan rakennusoikeus on jäissä koska SOTEen se ei sovellu. On syntynyt outo tilanne: Rakennus on purkulistalla mutta tontti on rakennuskiellossa.

Jos nyt kuitenkin puratte, niin eikö olisi viisasta ottaa talteen pienet ja isot kakluunit ja muut kauniit erikoisuudet. Tämäkin talo on kokenut klassisen viivyttämällä vainajaksi kohtalon.

Venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski on sanonut: Aikamme surullisinpia piirteitä on kaiken sen totaalinen tuhoutuminen ihmisen tajunnassa, mikä liittyy tietoiseen kauneudentajuun. Nykyajan massakulttuurin, massakulutuksen, kulutuksen tarpeisiin suunniteltu korvikesivistys rampauttaa sieluja tukkimalla ihmisen tien hänen olemassaolonsa peruskysymyksiin, itsensä tiedostamiseen henkisenä olentona...

Edellämainitusta talosta on useita juttuja blogissani. Ensimmäiset vuonna 2009.

No comments: