Saturday, September 9, 2017

Solovetskin luostarin historiaa ja arkkitehtuuria

Jos matkustat Solovetskiin juhannuksen jälkeen saatat nähdä maitovalaita Vienanmeressä vaeltamassa isommalle merelle. Laivamatka Solovetskiin kestää 2,5 tuntia. Kilometreissä mitettuna matka on 60 km. Saarien luonto ja kasvillisuus on rikasta ja siellä on kasvitieteellinen puutarha. Saarella on myös pimeän historian puolensa joista Ville Haapasalo on kertonut kansanomaisesti tv-ohjelmissaan.

Luostarin perustivat 1400-luvulla munkit Savvati Solovetskilainen ja Herman Solovetskilainen. Savvatin kuoltua Herman Solovetskilainen jatkoi luostari rakentamista yhdessä munkki Zosiman kanssa. Luostari kasvoi ja saarelle muutti asukkaita enmmänkin.
Solovetskin luostari oli 1600-luvulla vahva talouskeskus luostari omisti suolatehtaan, kalakauppa oli luostarin valvomaa samoin turkiskauppa, jopa kaivostoiminta oli osittain luostarin hallinnassa. Luostarilla oli myös oma, hyvin varustettu varuskunta. Varuskunta oli oltava sillä "ruotsit" tekivät ryöstöretkiä. Luostari hallitsi Vienanmeren luonnonvaroja.

Solovetskin pääluostarin kokonaisuus on kolmiosainen. Keskellä on suljettu kirkkojen ja muiden luostarirakennusten reunustama pääaukio. Pääaukion pohjoisen ja eteläisen sivupihan, jossa on käsityöpajoja ja talousrakennuksia, Aluetta kiertää järeä kivilohkareista muurattu kivimuuri linnoitus. Viisitornisen ja viisikulmaisen linnoitusmuurin alaosa on seitsemän matriä paksu ja sen sisäpuolelle jäävä alue on lähes viiden hehtaarin kokoinen.

Keskusaukiolla sijaitsevat Novgorotin tyylinen Marian kuolonuneen nukkumisen katedraali(1557), Kristuksen kirkastamisen katedraali(1566), kellotorni(1777) ja Pyhän kolminaisuuden, Sosiman ja Savvatin katedraalit (1859). Pääluostarin lisäksi luostarikokonaisuuteen kuuluu vielä neljä saarella olevaa sivuluostaria. Muilla saarilla on kolme luostaria jotka myös kuuluvat luostarikokonaisuuteen. Kolminaisuuden luostari Amsininsaarella, Pyhän Sergiuksen luostari Isolla Muksalensaarella, sekä luostarikokonaisuus Isolla Jänissaarella.

Solovetskin luostari oli 1600-luvulla Pohjois-Venäjän kristillisyyden keskus. Luostarissa oli munkkeja 350 ja yli 600 muuta työntekijää. 1668 - 1676 luostari oli pääosassa poliittisassa ja kristillisessä kriisissä: Munkit tukivat virallisen kirkon kannalta katsottuna kapinallisia vanhauskoisia. Seurauksena oli että lähes koko veljestö vaihdettiin ja luostari siirrettiin Holmagonin arkkihiippakunnanistuimen alaisuuteen.

Neuvostoliiton aikaan luostari lakkasi olemasta luostarina 1920. 1923-1933 luostari toimi rangaistusvankisiirtolana. 1939 se oli vankila. Sodan jälkeen luostarisaaret olivat sotilaallisessa käytössä. Kun Neuvostoliitto romahti alettiin 1991 luostarissa elvytykset ja korjaustyöt. Luostari on Unescon maailmanperintökohde Venäjällä.

Luostarissa on nykyään hyvätasoinen hotelli. Luostarisäännön mukaisesti miehet ja naiset ssuvat erillään, omilla puolillaan. Saarella on myös perhehotelli, joka on hieman vaatimattomanpi, mutta sosiaalisesti antoisa ja siisti, kuten luostarhotellikin. Luostari elää nykyään matkailusta ja museo on korkeatasoinen. Satamassa on kioski josta saa "taivaallisia piirakoita". Hienohelmaortodoksien lienee viisasta välttää näin vahvaa luonnon ja Jumalan kohtaamista. Itsensä pienuuden kohtaaminen voi järkyttää.

No comments: