Sunday, June 4, 2017

Vladimirin Jumalanäidin ikoniVladimirin Jumalanäidin ikoni on venäläisistä ikoneista ehkä tunnetuin. Se tuotiin Konstantinopolista Kiovaan 1100 luvun puolivälissä patriarkan lahjana ruhtinas Juri Dolgorukille. Hänen poikansa Andrei siirsi ikonin Vladimiriin Jumalanäidin kehoituksesta unessa.

Kun Timur Lenk vuonna 1395 mongolijoukkoineen lähestyi Moskovaa, haettiin Vladimirin Jumalanäidin ikoni kaupungin turvaksi. Kaupungin kaikki ihmiset rukoilivat Vladimirin ikonin edessä yötä päivää ja pyysivät tätä ajamaan pois vihollisen joukot. Moskovalaiset uskoivat että ikoni oli pelastanut heidän kaupunkinsa ja vihollinen oli poistunut koko Venäjän maalta, samoin he uskoivat Jumalanäidin ikonin pelastaneen Venäjän 1521 Krimin kaanin Mahmedin hyökkäykseltä.

Vladimirin Jumalanäiti liittyy vahvasti Venäjän historiaan aina kiovalaisesta kaudesta alkaen. Tämän ikonin alla voideltiin aina hallitsijat ja valittiin patriarkat. Alkuperäinen ikoni on nykyään Tretjakovin galleriassa, samoin kuin Andrei Rublevin Pyhä Kolminaisuuskin on. Kaksi maailman tunnetuinta ikonia.

Kuvan ikoni: Sara Hildenin kokoelma, Sinebrychoffin museo, Helsinki

"Ne, jotka kuulevat puhuttavan hengellisestä mietiskelystä ja rukouksesta, mutta eivät ole sitä omakohtaisesti kokeneet, ovat kuin sokeana syntyneet, jotka kuulevat puhuttavan auringonpaisteesta mutta eivät tiedä, mitä se todella on."

No comments: