Friday, June 9, 2017

Konevitsan Jumalanäidin ikoniMoneen ikoniin liittyy määre ihmeitätekevä. Minusta näitä ikoneita ei pidä edes yrittää selittää miksi ne ovat ihmeitätekeviä. Se, että ikonin edessä hartaasti tai tuskissaan rukoilevat ihmiset ovat saaneet kokea ihmeen, ovat erityisiä ja selittämättömiä. Ehkä tällaiset ikonit ovat Jumalan erityisessä, ikään kuin kuumassa linjassa ja käsitellään heti.

Konevitsan Jumalanäidin ikoni kuuluu ihmeitätekevien ikonien joukkoon. Pyhä Arseni, perimätiedon mukaan, toi ikonin Athosvuoren luostarista Laatokan Konevitsan saarelle jonne hän perusti luostarin 1390 luvulla. Tutkimusten mukaan nykyinen ikoni on nuoremmalta ajalta kuin alkuperäinen ikoni oli. Ihmeitätevyyteen se ei kuitenkaan vaikuta mitenkään. Ikonin toimii edelleenkin rukouksen välittäjänä hengellisessä elämässä.

Jokaisella ikonilla on omat tunnusmerkkinsä ja Konevitsan Jumalanäidin ikonissa ne ovat kyyhky tai kaksi kyyhkystä Kristuslapsen kädessä. Useimmat ikonit on nimetty sen paikan mukaan josta ne ovat lähtöisin tai jotenkin liittyvät siihen.

No comments: