Saturday, June 10, 2017

Kaikkien kärsivien ilo


Kuvan ikoni on peräisin 1700 luvulta ja löytynee Ortodoksiesta kirkkomuseosta Kuopiosta.

Kaikkien kärsivien ilo - ikoni oli Dostojevskin mieli ikoni. Ikoni on nähtävissä Dostojevskin kotimuseossa Pietarissa.

Ikoni tuli tunnetuksi 1688 erityisesti kun Moskovan patriarkan sisar Eufima sairastui vakavasti. Hän nautti pyhän Ehtoollisen valmistuessaan kuolemaan, hän rukoili kauan Vapahtajan ja Jumalanäidin ikonien edessä ja vaipui uneen. Herättyään hän kertoi kuulleensa äänen joka kehoitti häntä rukoilemaan Kaikkien kärsivien ilo - ikonin edessä. Ikoni tuotiin seurakunnan kirkosta Eufiman kotiin. Ikonin edessä toimitettiin rukouspalvelus ja heti kun Eufima oli suudellut ikonia ja hänet oli vihmottu siunatulla vedellä, hänen vointinsa parani. Tämä tapahtui 24. lokakuuta, ja tästä päivästä tuli ikonin vuotuinen juhlapäivä.

Kun Pietari I siirtyi 1711 hoveineen Pietariin, hänen sisarensa Natalia otti mukaansa myös Kaikkien kärsivien ilo - ikonin.

Myös toinen pienessä tsasounassa ollut samanniminen ikoni tuli kuuluisaksi monien ihmeitä tekevien tapahtumien vuoksi. Vuonna 1888 ankaran ukonilman aikana salama poltti tsasounan seinät mutta ikoni oli koskematon ja kunnossa. Ikonin edessä pöydällä olleista rahoista kaksitoista kopeekka lanttia syöpyi ikonin pintaan. Tämä ikoni lantteineen on Pietarissa eräässä pienessä kirkossa ihmisten suuresti kunnioittamana.

No comments: