Thursday, June 8, 2017

Smolenskin Jumalanäiti
Kuvan ikoni on 1700 luvulta. Lienee vieläkin Pohjoi-Karjalan museossa Joensuussa.

Molenskin Jumalanäidin ikoni on kreikkalaista tyyppiä, josta käytetään nimitystä Hodigitria eli Tiennäyttäjä. Nimelle on monta selitystä mutta ikonin jumalanpalvelustekstin mukaan Jumalanäiti on tiennäyttäjä "pyhälle pelastuksen tielle."

Alkuperäinen tai kopio tuli Venäjälle vuonna 1046. Bysantin keisari Konstantinus Monomakhos siunasi sillä tyttärensä Annan puolisoksi Tshernikovin ruhtinaalle Vsevolodille. Annan poika Vladimir sijoitti ikonin Smolenskin kaupunkiin ja tästä johtuu ikonin nimi. Koska Venäjällä oli sotia ja levottomuuksi usein, ikoni joutui vaihtamaan paikkaa usein. Kahdesti se oli Moskovassakin, mutta palautttiin aina Smolenskiin asukkaiden hartaista pyynnöistä. Napoleon oli tämänkin ikonin kanssa tekemisissä, venäläiset käyttivät ikonia taisteluikonina häntä vastaan. Oli siis vahvistaja ikoni.

Vanhassa Valamossa oli Smolenskin Jumalanäidille omistettu skiitta, jossa kesäisin eli yksinään luostarin rippi-isä. Smolenskin ikonin tropaniveisu "Me, syntiset ja alhaiset" on Suomen ortodoksien yleisesti tuntema.

No comments: