Wednesday, May 11, 2016

Moraali on kadonnut tai naamioituu

Ystävämme Maru kysyi äkkiä: Kumpi on tuomittavanpaa nautinta-aineita käyttävä pappi vai varastava pappi?

Minusta se varastava on pahenpi. Seurakunnissa varmaankin nautiskeleminen on pahenpaa kuin varastaminen. Nautiskelu näkyy, varastaminen ei näy, joten hurskaat ja tekopyhät salaavat asioita. Unohtavat että Jumala näkee kaiken.

Tässä ei ole mitään tolkkua. Maru pyöritteli lusikkaansa teemukissa. Moraali on hukassa totisesti. Siis pahojaan saa tehdä mutta kiinni ei saa jäädä. Tämän opimme jo koulussa muinoin ja oppi ei ojaan kaada. Valehteleminen ja pahan tekeminen on sallittua niin kauan kunnes jää kiinni.


Laillistettu rosvous on pahimman luokan rikos. Optioherrat ja veroparatiisi herrat ja rouvat kiertävät veroja minkä ehtivät. Joskus tekisi mieli tosiaan ryhtyä erakkopakolaiseksi johonkin luolaan. Ei mediaa eikä muitakaan häiriötekijöitä. Onko ollut erakko nunnia? En ole ainakaan kuullut mainittavan. Se ei todista mitään, naisia ei ole noteerattu ennenkään ortodoksien kirkkohistorioissa. Naiset ovat näkymättömiä, olivat sitten nunnia tai riviseurakuntalaisia. Joillakin seurakunnissa on tietoinen tapa puhua pahaa joistakin henkilöistä. Minunkin henkeäni on haisteltu kirjastossa ja torilla joidenkin toimesta. En juo teetä väkeämpää. En huoraa papin kanssa enkä tähän ikään ehtineenä harrasta riettauksia. En mene enää koskaan kirjastoon, enkä kirkkoon. Maru sanoi osallistuvansa johonkin dekkari kisaan. Hän ehkä sivuaa asioita.

Rosvoista puheen ollen: Kolmena yönä peräkkäin on ikkunan alla vonkunut varashälytin pitkin yötä. Auto on Balttilainen ja hyvinkin komea. Veisi autonsa parkkihalliin kun ei muutenkaan asu täällä.

Ulkona on lämmintä. Täällä ei meteorologeja ammuta väärästä säästä. Ainakaan vielä.
No comments: