Thursday, May 5, 2016

Jaetut pihat ja muita rakennuksia

Olin asuntoesittelyssä jossakin päin Turkua. Oli ihastuttavaa, ei siinä mitään mutta jokin jäi kaihertamaan. Mistä lähtien taloyhtiön suurimmat osakkaat ovat keksineet että he omistavat pihoistakin suurimman osan? Eikö piha-alue ole yhteistä tilaa osakkuuksista huolimatta? Outoa elitismiä ja epädemokraattista menettelyä. Toivon ettei tällaisia pyrkimyksiä ole muillakin puutaloalueilla. Ehkä he olivat sekoittaneet puutalon rivitalo asumiseen. Lisäksi portaat yläkerrokseen olivat väärässä paikassa tai muuta mahdollisuutta ei ehkä ollut, nimittäin jos tulee tulipalo tai muu vaaratilanne niin yläkerrassa on loukussa. Hätätie puuttui. Yläkerran portaiden suunnitteluun täytyy panostaa. Toimittaja Lipponen teki Portsassa aikoinaan järkevät ja lähes näkymättömät portaat: ne eivät vieneet tilaa asumiselta vaan nousivat eteisen portaiden kanssa linjassa. Se teki vaikutuksen!


Alla olevat kuvat eivät liity mitenkään aloitukseen. Olin eräällä arkkitehtuurikierroksella viikolla. Tässä kaikille turkulaisille tuttuja rakennuksia.
Turun Sanomien takapihaa.
Betelkirkko. Kaunis ja komea kellotorni jäi pimentoon. Tuolla tasanteella on kasvisravintola jota ei hevin huomaa.
Läntisenkadun sisäpihan puoleista Bryggmanin taloa. Tässä talossa oli se kuuluisa ilmatiiliäänieristys, joka epäonnistui. Eräs kirjailija asui aikoinaan tuossa talossa ja sanoi että äänikohina oli huomattava. Kuvassa näkyy miten ikkunat ovat leventyneet ajan saatossa.

Tätä taloa olen ihaillut kymmeniä vuosia. Aikaisemmin sen väri oli vanharosa. Klassinen kaunotar. Rauhankatu 1.
No comments: