Monday, December 3, 2012

Nälkähistoria ja leipäjonoja I

Tein aikoinaan kulttuurihistorian oppiaineeseen Nälästä Suomessa tutkielmaa. Nyt luettuani kyseisen tutkimuksen, en voi muuta kuin ihmetellä naiviutta millä asioita olen käsitellyt. Silloin oli lama ja pankkikriisi. Nyt ovat leipäjonot pidentyneet, vaikka esimerkiksi kirkkojen ruoka-avun piti olla väliaikainen ratkaisu. Silloin taka vuosina köyhyys ja nälkä olivat alempien luokkien ongelma. Se ikään kuin kuului asiaan että heillä menee huonosti. Nyt kukaan ei voi olla varma huomisesta ja työn pysyvyydestä. Keskiluokka pelkää putoavansa leipäjonojen liepeille.

Kuilu hyväosaisten ja köyhien välillä on syventynyt. Amerikan malli etenee hitaasti mutta varmasti.

Joulukuun kuudes on Turun kauppatorilla köyhien ja syrjäytettyjen itsenäisyyspäivän juhla. Tarjolla on ruokakasseja, soppaa, kahvia ja sielunhoitoa. Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen on paikalla ja kaiketikin katolisen seurakunnan isä Peter.

Torinkulman tontille on myönnetty kaavamuutos tämän iltapäivän kaupunginhallituksen kokouksessa, ja sille noussee kahdeksankerroksinen älytalo. Se peittää näkymän tuomiokirkontorniin. On se hyvä etteivät toriparkkirakentajat nää tuomiokirkon tornia. Se voisi herättää heissä vaarallisia ajatuksia. Kaksi puutaloa pannaan päreiksi. Kaipa joku valittaa, tai jotkut.


Juhla alkaa puolen päivän aikoihin.

No comments: