Saturday, February 25, 2012

Raskolnikov ja Lasarus I

Jos olen oikein ymmärtänyt Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen erään kohdan: vanha koronkiskuri, jonka Raskolnikov murhasi ja ryösti, oli kiskonut rahaa ihmisiltä lahjoittaakseen ne luostarille jotta hänen sielunsa puolesta rukoiltaisiin kuolemansa jälkeen, niin Raskolnikov varasti rahat luostarilta murhattuaan koronkiskurin.

Johanneksen evankeliumin yhdestoista luku on läsnä Rikoksessa ja rangaistuksessa. Luvussa kerrotaan Lasaruksen kuolleistaheräättäminen. Rikoksessa ja rangaistuksessa
Sonja lukee tätä lukua Raskolnikoville. Raskolnikov on Lasarus. Evankeliumin Lasarus kuolee fyysisesti. Raskolnikov kuolee henkisesti murhattuaan vanhan naisen. Raskolnikov sanoo, ettei hän murhannut naista, vaan itsensä. Romaani on kertomus kuolleesta ihmisestä nimeltä Raskolnikov. Huonetta, jossa Raskolnikov asuu verrataan ruumisarkkuun.

Murhan jälkeen Raskolnikov piilottaa varastamansa kalleudet kiven alle, ja murhapäivästä kuluu neljä päivää siihen kun Sonja lukee Evankeliumia. Lasarus oli haudassa neljä päivää, ja hauta oli suljettu kivellä. Kätkiessään kalleudet kiven alle Raskolnikov sulkee oman hautansa.

No comments: