Friday, February 10, 2012

Missä on kotisi koditon?

Viime yönä pakkanen laski -25 asteeseen. Eilen ei ollut niin pakkanen kuin tänään, mutta bussi hyytyi; ovat eivät auenneet ja kuljettaja päästi matkustajat etuovesta käsipelillä ulos ja sisään. Sitten takaovi pämähti auki omia aikojaan ja lämpotila auton sisällä laski. Lopulta kuljettaja sai luvan ajaa auton sulamaan varikolle. Nämä bussit lienevät niitä Keski-Euroopasta tilattuja ja ostettuja busseja, jotka eivät sovellu Suomen talveen.

Sitten kuuntelin uutisia miten Keski-Euroopassa joku ministeri oli kehottanut asunnottomia pysymään asunnoissaan pakkasella. Kodittomat pysykööt pakkasella kotonaan. Missä on kotisi koditon? Meillä ei ole tiettävästi kuollut kylmään kukaan pitkään aikaan. Miten mahtaa olla kodittomien laita? Minkä verran heitä mahtaa olla virallisesti maassamme.

Meillä molemmissa kodeissa on lämmintä. Suosittelen kaikille mikäli mahdollista puilla lämmitettäviä uuneja ja helloja. Sähkö ei ole järkevä energianlähde. Olen ihmetellyt maakunnissa liikkuessani taloja joissa on pelkästään suora sähkölämmitys. Metsiä humisee ympärillä, mutta polttopuista on pulaa.

Kohta tulee kevät. Kuten aina.

No comments: