Opettelin kantapään kautta leipomaan hapanjuurella kohotettua vehnäleipää. Olin kokeillut jo monta vuotta sitten hunajalla kohotettua leipää, mutta en oikein onnistunut. Nyt sitten kokeilujen jälkeen on taikinanjuurta aina omasta takaa. Jos käyttää pelkästään luomujauhoja on taikinan kohoaminen heikonpaa, joten lisään taikinaan hiivaleipäjauhoa tai vehnäjauhoa hieman.
Tällaisen leivän leipominen on pitkällinen prosessi. Aloitetaan edellisenä iltana. Käytetään yön yli, alustetaan ja nostatetaan vähintään 2,5 tuntia. Sitten leivotaan ja taas odotetaan että leivät "liikkuvat" uuteen muotoon. Paistetaan 180 asteessa kunnes pohja kopisee kosketettaessa. Joskus laitan taikinaan rusinoita tai viikunoita tai auringossa kuivattuja tomaatteja. Valkosipulistakin tulee hyvä aromi.
Valmiin leivän maku ja tuoksu ovat aisteja hiveleviä.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment