Sunday, July 17, 2011

Jumalanäiti, pahojen sydänten pehmittäjä-ikoni


Viime aikoina on usein närkästyneenä hoettu: Ei Turku ole ainoa kaupunki Suomessa jossa on tuhottu ja purettu vanhaa arkkitehtuuria. Totta se onkin, mutta pyhittääkö muiden typeryydet Turun purut.

Puutorin perinteinen kirjatori-tapahtuma siirtynee huhujen mukaan Helsinkiin? Näin on huhuttu. Jotenkin minusta tuntuu että kirjojen ja kirjastojen Turku on kohta alakulttuuria. Kaikesta huolimatta löysi valpassilmäinen mieheni Suuren Venäläisen ikonikirjan.

Ikoni Jumalanäiti, Pahojen sydänten hellyttäjä on Kuzma Petrov-Vodkin, vuonna 1914-1915 valmistunut maalaus. Ortodoksit antoivat ikonille nimen Jumalanäiti, pahojen sydänten pehmittäjä. Maalaus on pienikokoinen, mutta vaikuttava. Maalausta on pidetty taiteilijan kannanottona ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin.


Tilapäisesti Turussa tänään. Aurinko näyttäytyy sateiden lomassa. Matkustamme kohta paikkaan jossa ei ole yhtäkään järjestettyä tapahtumaa. Poikkeuksena laiturilta hoettu mantra: Anna Ahti ahvenia. Onki ja vapa on jo valmiina autossa!

Alla turkulaiseen menoon sopiva Mene pois, Saatana! jonka on maalannut Ilja Repin noin vuonna 1895.

Kyseinen maalaus oli, analyysin mukaan, vaikea työ ja taiteilija teki kaksi erilaista versiota, eikä ollut tyytyväinen tulokseen. Lopulta hän koki kirkastumisen ja loi salaperäisen ja mystisen tunnelman. Maalauksessa saatanan synkän arvoituksellinen hahmo näyttää kokevan jatkuvia muodonmuutoksia linnuksi, lohikäärmeeksi, naiseksi ja tulista miekkaa piteleväksi sotilaaksi. Tämä muistuttaa katsojaa pahuuden voimien hienostuneista keinoista, yhä uudelleen toistuvista valintatilanteista elämässä ja tarpeesta vahvistaa alituisesti hengen lujuutta. Kyseessä on luonnos, varsinainen maalaus tuhoutui toisessa maailmansodassa.

No comments: