Tuesday, July 19, 2011

Hans Holbein maalaus Kuolleen Kristuksen ruumis haudassa


Dostojevskin toinen vaimo Anna Grigorijevna on kirjoittanut muistelmissaan Dostojevskin reaktiosta Hans Holbein maalauksen, Kuolleen Kristuksen ruumis haudassa, (1521-22)edessä. Hän seisoi kaksikymmentä minuuttia liikkumatta paikallaan ja hänen oli ilmeisen vaikea hillitä itseään. Hänen kiihtynyt ilmeensä enteili epileksiakohtauksen alkua. Anna Grigorijevna vei hänet nopeasti pois maalauksen luota.

Dostojevski siirsi kokemuksensa Idiootti-teokseensa. Ruhtinas Myskin näkee samaisen maalauksen kopion erään huoneen seinällä ja huudahtaa: Tuon maalauksen takia moni saattaa menettää uskonsa.

Maalauksen Kristus on mätänevässä tilassa, jalat sinertävät ja silmät muljahtavat. Ruumiin kuolema on todellinen. Länsimaisessa kristillisyydessä korostettiin ruumiillisuutta, Kristus oli läsnä ruumiillisena, kokonaisvaltaisesti. Tämä on vierasta Bysantin hengellisyydelle. Bysantissa korostettiin hengellisyyttä ja Pyhää kolminaisuutta. Jeesuksen maallinen vaellus ei ollut niin merkittävä Bysantille kuin länsiaiselle kristillisyydelle.

Tämän tyyppisiä maalauksia on enemmänkin. Kuolemantanssi-aihe syntyi juuri kärsimyksen ja ruton seurauksena. Tässä on ainoastaan Hans Holbein maalaus, joka lienee hautakannen kansimaalaus.

Alla vielä osasuurennos jaloista.
Lainattu ilman lupaa teoksesta Suuret venäläiset mestarit ja kuva Jeesuksesta. Retretin taidekeskus 2002. 200 sivua.

No comments: