Wednesday, September 22, 2010

Ruskaa etsimässä / III


Reposaaren hautausmaa on hyvin siisti ja hyvinhoidettu. Reposaarelaisen Toivo Henrikssonin ja Olavi Vaahteran suunnittelema veistos Meren kivet kuvaa meren merkitystä Reposaaren ihmisille kautta aikojen.
Norjalaistyylinen kirkko ja sen hautausmaa sopii hyvin merellisluterilaiseen tunnelmaan.

Kalervo Kallion Nuorukainen ja ankkuri-veistos on vuonna 1958 kuolleen Werner Hacklinin muistomerkki.

Wäinö Aaltonen puolestaan on veistänyt Torpedovene S2- muistomerkin ja se sijaitsee kirkkopuistossa.

Torpedovene S2 oli vuonna 1900 rakennettu venäläinen Sokol-luokan alus. Se oli 58 metriä pitkä ja 5.6 metriä leveä, syväys oli 2,3 metriä. S2 upposi myrskyssä Porin edustalla 4.10.1925 koko 53 hengen miehistö mukanaan.

Yksityiskohta muistomerkistä alla.


Reposaaresta puhuttaessa ei sovi sivuuttaa tuulimyllyjä. Ne ovat, ainakin minulle, yksi Reposaaren tunnuksia.

Menomatkalla yritimme kuvata sateenkaarta, mutta se latistui kontrastin kovuuteen. Osku oli onnistunut kuvaamaan Kauvatsan kirkontornista lähtevän sateenkaaren. Toinen pää laskeutui hienosti pellon reunaan. Sateenkaari jäi minulta kuvaamatta mutta Kauvatsan kirkko kuvattiin. Takavuosina koko kylä oli puolustamassa kirkkoa kun se haluttiin sulauttaa Kokemäen seurakuntaan. Kylän kiukkuisin ateisti karjui että Meidän kirkkoa ei perkele suljeta! Tässä oppia kaikille uskovaisille!

Kokemäenjoki on isojen jokien sarjassa oleva joki. (Kuva alla.) Aurajoki on kaupunkijoki. (Ei kuvaa nyt tähän sarjaan olemassa.)Reposaaren hautausmaasta linkki:

http://www.porievl.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=417&Itemid=465


Torpedovene S2.sta linkki:

http://www.kaslib.fi/MARE/HIST/s2_1.htm

No comments: