Wednesday, September 15, 2010

Marilainen lehmä


Rasva ei ole vaarallista, paitsi kevyttuotteet. Olen tehnyt maallikon diagnoosin asiasta: Kyse on ihmisen kehon järkkyneestä ravinnon tarpeesta. Ihmisen keho on aikojen saatossa mukautunut niukkuuteen, kohtuullisuuteen ja sopivuuteen. Nyt elämme aikaa jolloin ravinnosta on tehty muuta kuin välttämättömyys elämän säilymiselle. Maksan tuottaman luonnollisen kolesterolin tuotto on häiriintynyt.

Näin ajattelin tänä sateisena päivänä. Selasin Suomensukuisten kirjoittajien antologiaa Volga. Marilaisen lehmän maidon rasvaprosentti saa olla ihan millainen hyvänsä. Lehmät ovat kummallisia eläimiä syövät mitä annetaan ja antavat lypsää itsensä kuiviin. Tämän lienee eräs runoilija sanonut runossaan verotuksen mielekkyydestä. (Mikäli oikein muistan.)


Marin tasavallan nykyinen tilanne lienee Marilaisten osalta sama kuin muidenkin Venäjän vähemmistökansojen eli sulautuminen valtakulttuuriin. Venäjällä on menossa "kansojen yhtenäistämisen"-projekti. Valeri Mikorin novelli Ensilumen hehku Sue-joen rannalla on taas ajankohtainen sillä Venäjän hallinto suunnittelee Tseboksarin patoaltaan lajentamista ja veden pinnan nostamista 63 metristä 68 metriin. Se tarkoittaa alavan alueen 165000 hehtaarin alueen veden alle jäämistä.Ympäristöaktivistit ovat varoittaneet vedennoston haitallisesta vaikutuksesta. Ihmisiä jouduttaisiin pakkosiirtämään ja kulttuuriympäristöjä tuhoutuisi. Vuori-Marissa jouduttaisiin 3000 ihmistä siirtämään pois kotiseudultaan. Jos patoaminen toteutuu niin marilainen lehmä ei enää tepastele maisemassa, ainoastaan kuvassa.

En tiedä mikä Marin kielen asema on nykyään Venäjällä. Epäilen sen olevan uhattu.

Kts myös jutustelua:

http://juhanitikkanen.blogspot.com/2010/09/udmurtia-mielessain.html

1 comment:

quijote said...

Mari tässä kirjoituksessa on Suomensukuinen kansa Venäjällä. Kannattaa lukea muutakin kuin otsikko.