Sunday, August 2, 2009

Keisarien aika Kivikeskuksessa



Autonomian ajan historia Suomessa on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Se on monella tavalla Suomea edistänyttä aikaa. Minusta pakkoruotsi olisi pitänyt lopettaa jo silloin. Itse olen aina ollut innostuneempi venäjänkielestä kuin ruotsinkielestä.

Keisarien aika-näyttely on katsaus autonomian ajan historiaamme. Jos on kiinnostunut kattavasta historian annoksesta niin sekin on jo hyvä, mutta visuaalinen materiaali täydentää sopivasti näyttelyn tiedollista antia.
Meillä oli oppaana kummipoikani (4v.) ja hän oli todella hyvä. Pienet pojat huomaavat kaikkea sellaista mikä menee tädeiltä ohi silmien ja korvien.


Keisarien aika - näyttelyssä voi todeta että Suomi säilyi luterilaisena maana. Ortodoksisuus on kuitenkin toinen kansankirkkomme ja säilyttänyt paikkansa maassamme. Ortodoksisuus ei tullut alun alkaen autonomian aikana maahamme, sillä Ilomantsin ortodoksinen seurakunta on vanhin ja tiettävästi jo 1400-luvulla perustettu. Nykyinen kirkko on rakennettu 1800-luvulla. Autonomian aika vahvisti ortodoksien asemaa maassamme. Itsenäisessä Suomessa ortodoksit joutuivat puolustamaan paikkaansa poliittisissa myllerryksissä.

No comments: