Tuesday, May 19, 2009

Katri Vala Ilomantsissa

Kotimäen koulu Ilomantsissa on vanha koulu, joka on nyt saatu entisöinnin, säilytyksen ja kunnostuksen kohteeksi. Yläkerrassa on Katri Valan kirjaston ja pysyvän näyttelyn tilat. Kirjastoon otetaan ilolla vastaan lahjoituksia. Alakerrassa on kokoontumistiloja. Talon kunnostus arvatenkin tehdään suurelta osin talkootyönä. Katsastin talon ulkoseinän kuntoa ja terveeltä vaikutti, kunhan vanha lateksi saadaan kaavittua pois.

Katri Vala herätti ihailua oppilaissaan ja kyläläisissä silloinkin kun hän käveli kylän raittia kauniissa vaatteissaan kiinalainen päivänvarjo kädessään. Melkoinen kontrasti harmaisiin hökkeleihin ja vapaana vaeltaviin lehmäkarjoihin nähden. Toki kirkonkylässä oli muitakin hienoja neitoja. Oli apteekkarin neidit ja pappilan neidit, sekä mahdollisesti tilapäisesti paikkakunnalla vierailevat neidit. Opettajana hän oli pidetty, kerran hän tosin löi karttakepillä Karvisen Einoa päähän ja pääsi lehteen.

Katri Vala oli toki ollut jo lapsena Ilomantsissa sillä hänen isänsä toimi metsänhoitajana Ilomantsissa. Opettajaksi hän tuli omasta tahdostaan juuri Ilomantsiin. Hänet valittiin opettajaksi, vaikka pappilan poikakin oli ehdolla. Katri Valan tie on juuri nimetty ja käyttöön otettu. Ilomantsi on yksi Katri Valan paikoista Suomessa.

Kuulin kujosten rakentamisesta. Kujoset ovat lehmien ja karjan aidoilla rajattu kulkureitti. Tällaista nyt suunnitellaan. Tuli mieleen viime viikon Helsingin kaupungin valtuuston päätös Miina Äkkijyrkän häätämiseksi Uutelasta, Vuosaaresta. Paheksun henkilökohtaisesti tätä päätöstä. Mitäs jos Miina ja lehmät kutsuttaisiin Ilomantsiin koska siellä on kujosetkin rakenteilla.

3 comments:

Anonymous said...

Katri Vala kulttuurikeskus vihitään käyttöön 31.5. 2009 klo 13.00.( entinen Kotimäen koulu)

Inkeri said...

Jes!!! Mateli ei ollutkaan eurokelpoinen rahan kerääjä, eikä mitään keskuksia kaipaa. Hän on universaali ilmiö.

Anonymous said...

Tiedetään että myös ortodoksi ja runoilija Aari Surakka loi kaihoisia katseita Katri Valan kaunista olemusta kohtaan.
Katri Vala oli 158 cm pitkä ja tuohon aikaan se oli aika tavallinen naisen pituus. Hänen hiuksensa olivat punaiset. Olavi Paavolaisen kanssa hän oli kirjeenvaihdossa ennen kuin tapasivat. Olavi P. oli odottanut toisen näköistä naista kun he viimein tapasivat. Kirjeistä synnyttämänsä mielikuva oli toinen.