Wednesday, December 5, 2018

Ei päivää ilman purkua


Näin rytisee vanha talo talonsyöjän leukojen rouhiessa.

Tuulee ja vettä viskoo. Lämmintä+2 harmaan sävyjä riittää. Kohta lähdemme saunaretkelle Nummenpakalle ja kävelemme kampuksen läpi. Siellä purettiin eilen kuulemma psykologian laitoksen puutaloa. Tilalle tulee jotain tusina rumaa arkkitehtuuria. Tämä siis Calonian vieressä. Turussa on meneillään suorastaan raivoisa purkuaalto. Yliopistokin on ruvennut maisemointi hommiin, näämmä.

Torilla oli niin kova meteli ettei kalan ostamisesta tullut mitään. Pakenin paikalta. Karmea jyrsimisporaamis tai mikälie ääni kuului Pieneen Kirjapuotiin asti. En tiedä mikä äänen aiheutti mutta jos sitä jatkui koko päivän niin torimyyjät ja muut ympäristössä olijat kärsivät todella paljon. Jos ortodoksisessa kirkossa olisi ollut liturgia tai hautajaiset, niin ne olisivat olleet pilalla.

Pelkään pahoin että torista tulee niin uusrahvaanomainen että vanhat talot eivät sovi enää ympäristöön ja nekin maisemoidaan pois. Turku Suomen vanhimpana kaupunkina katoaa muutamiin kuviin historian oppikirjoissa.


Tämä on Läntistäkatua. Taustalla näkyy Puolalanmäen maamerkeistä yksi. Muistaakseni tuon kerrostalon rakennutti eräs merikapteeni 1900-luvun alussa. Näilläkin taloilla on tarinansa jotka liittyvät aikansa historiaan.


No comments: