Thursday, January 29, 2015

Susi ei taivu pehmoleluksi, eikä sitä saa ihmismäistää. Susi on petoeläin

Susi on taas vainojen kohteena. Sutta ja karhua käsitellään aivan eri merkityksissä suomalaisessa mytologiassa. Karhua on kunnioitettu, sutta pelätty ja vihattu. Karhu on alistettu pehmoleluille ja ihmistä muistuttaville saduille. Molemmat ovat petoeläimiä mutta susi on pelätty. Susi on laumaeläin ja huolehtii pennuistaan laumassa hyvin. En ole nähnyt susipehmolelua. Se ei kertakaikkiaan taivu sellaiseksi.

Ylipäätään täällä vainotaan kaikkia petoja: ilveksiä ja ahmojakin. Ilmeisesti pohjoinen maailmamme on käynyt niin ahtaaksi elää, että kohtaaminen petojen kanssa on mahdollista ainakin teoriassa kerran elämässä. En halua tavata petoeläimiä, se olisi pedoille häpeällistä ja petojen on oltava omassa seurassaan ja elämässään.

Susien kuljettaminen etelään ei ole järkevää. Luin jostain sudesta joka oli kuljetettu Etelä-Ruotsin metsiin. Tuo samainen susi vaelsi tuhat kilometriä ainakin entisille asuinsijoilleen Venäjän ja Norjan arktisille alueille. Hän oli suveneeri ja liikui ilman viisumia Venäjälläkin.

Tänään on osoitettu mieltä ainakin Joensuussa susien kaatolupia vastaa. Varmasti muuallakin on vastaavia mielenosoituksia.

No comments: