Tuesday, January 13, 2015

Lonttisten puutaloarkkitehtuuria VI

Tyylikäs ja ryhdikäs talo. Talon maalaus mukailee suonenruotsalaista keltaista. Minulle on kerrottu että tämäkin talo on entinen kauppa, joka on muutettu asuin käyttöön.
Samoin tämä talo on ollut kauppa. Sisällä näyttäisi olevan komeita kaluuneja. Tilaa varmasti on riittävästi.
Sinisen talon nurkkaus. Joki virtaa edelleenkin. Virtasi silloinkin, vaikka jäässä olikin, kun Yliopiston silloinen kansleri Tauno Nurmela ylitti jokea tohtorinhattu päässä ja frakin takki myös, housut olivat kiireessä unohtuneet laittamatta jalkaan. Onneksi taloudenhoitaja näki ja Nurmela ilmestyi juhliin säällisessä asussa. Hajamielisiä nuo professorit. Tämän kertoi Kalle ja hänen juttuihinsa täytyi laittaa varaus ja epäily.

Muistan tuon jokitörmän jossa kasvoi pajua ja ryteikkö oli liki läpäisemätön. Viereisesen kerrostalon paikalla (oikealla) oli 1970-luvulla Wihannon Sähkön tehdasrakennus ja me asuimme puutalossa Airikintie 1:ssä tehdasta vastapäätä. Talon omisti Wihanto. Se oli kaunis puutalo torneineen ja parvekkaineen. Kirjailija Kaarlo Isotalo perheineen asui joenpuoleisessa asunnossa. Sitten talosta hajosi viemärisysteemi. Talo purettiin ja asukkaat menivät kuka minnekin.

No comments: