Thursday, January 8, 2015

Lonttisten puutalojen arkkitehtuuria

Lonttisten talot ovat hyvin tavallisia kirvesmiesten pykäämiä taloja. Alue kuului Maarian kuntaa pitkälle 1900-luvulle, ja ehkä juuri siksi talojen tiedot ovat kadoksissa tai niitä ei yksinkertaisesti ole. Ne ovat tupakkiaskin kanteen piirrettyjä taloja. Tässä on katunäkymä Lokinkadulle. Ainakin kolme isommista taloista on ollut kaupparakennuksia jotka on remontoitu asuin käyttöön. Osa taloista on rautatieläisten asuintaloja, erotuksena Pohjolaan, täällä ne ovat omilla tonteilla. Rauhallinen katu vaikka Helsingintie virtaa ihan vierestä. Puutalot vaimentavat liikenteen äänen paremmin kuin betoni.

Tavallisesti taloissa on pieniä huoneistoja, niitä on laajennettu ylös ja alas eli kolmeen kerrokseen.
Tässä kuvassa on erkkeri tai uloke. Taloja on kunnostettu ja remontoitu. Rakennuksia on tiheässä ja talojen maali on keltaisesta, vihreästä punaiseen ja tietenkin valkoiseen, joka muuttuu nopeasti helmenharmaaksi. Lonttisten tien toisella reunalla ovat pienkerrostalot.
Airikintien mielenkiintoisin talo on tuo funkkistyyppinen rakennus. Se on kaunis kokonaisuus ja ihmettelen mikä on sen historia. Olen ihastunut tuohon rakennukseen. Nyt tiedän että se on ollut leipomo alkujaan. Rakennuksen edessä Lonttistentien kulmassa on kaunis puinen paritalo.

Tässä aidantakaista asutusta. Sanoisin että monimuotoista ja inspiroivaa.

No comments: