Saturday, June 6, 2020

Vieraantumisen hetkiäOlen hämmentynyt ja hieman pihalla. Opiskelin aikoinaan filosofiaa ja erityisesti arvofilosofia kiinnosti. Portsa sivustolla käytiin keskustelua joka minusta oli kyllä aivan vieraatunutta ja vieraantuneemmaksi kävi jatkuessaan. Alku oli tämä: Pient lapset potkaisivat kadun kulmassa ollutta voikukkaa. Ikkuna avautui ja räyhäävä mies alkoi räyhätä lapsille ja kiroilla tuhmasti.
Kun, ilmeisesti äiti, kertoi fb:ssä tapahtuneesta, sai keskustelu pian oudon suunnan. Joidenkin mielestä lapset olivat epäonnistuneen arvokasvatuksen esimerkkejä. Sanailu päätyi YleX:n suoraan lähetykseen ja, sen tietää jokainen miten siinä käy. Kukaan ei asettanut räyhäävää aikuista miestä kyseenalaiseksi, voikukanpotkijat lienvät "rikollisia." Koin lopulta suurta vieraantumisen tunnetta.

Yleensä Portsa on aivan ihana asuinalue ja ihmiset hyvinkin "kotiseuturakkaita." Vanhat Portsalaiset muistavat sanonnan:"Ek sää tiärä että tämä on Portsa ja ma ollaan Portsalaisia." Tätä hapatusta on vieläkin (väärässä mielessä jäljellä.)

Kerran joku tyttö oli ihastunut portsalaiseen poikaan teininä ja saanut Portsassa kirjaimellisesti selkäänsä. Hän ei koskaan oikein halunnut käydä Portsassa sen jälkeen.


Portsassa varmasti kukkivat sireenit, kuten ne kukkivat koko Turussa. Voi olla että korona on saanut ihmiset yleensä ahdistuneeksi ja turhautuneeksi. On muistettava kunnioituksella 1980-luvun yhteishenkeä ja toimia että Portsa pelastui gryndereidereiltä. Tätä ei pidä aliarvioida koska se oli huikea suoritus. Kannattaa pitää huolta jatkossakin näinä tiiviin rakentakisen aikoina.

Eilen (10.6.) oli erääseen puutalloon murtaudutta ja 11-vuotista tyttöä oli lyöty kasvoihin että verta tuli. Idylli ja lintukoto katoaa ikävä kyllä. Kautta aikojen Portsassa on ollut ovet auki takapihoilla. Mummot vahtivat pihoja hyvässä ja pahassa. Mummoja ei taida enää olla.

Pullonpalautusautomaatilla nuori mies selitti epidemien kestävän saman verran kuin kesti II-maailmansota. Joka elää, se näkee.

Jos käytte kesällä Pohjois-Karjalassa käykää katsomassa Uimaharjun rautatieaseman kokonaisuutta. Se käsittää useita rakennuksia ja Suomen ainoan säilynyt puisen vesitornin. On museoiden kirjaamassa luettelossa ainutlaatuisista asemista.

No comments: