Tuesday, March 3, 2020

Kenelle kaupunki kuuluu



Dokumenttielokuva kahdesta kaupungista, menneestä ja nykyisestä Turusta. Näitä yhdistää jatkuva kamppailu siitä, kenen kaupunki on ja miten ja millä ehdoilla se muuttuu. Millainen oli se Turku, joka katosi kun kaupunkikuva modernisoitiin ja vanha tuhottiin? Miten se pääsi tapahtumaan? Miten se pääsi tapahtumaan? Kuka siitä hyötyi? Minkälainen sairaus oli Turun tauti? Entä miten nuoret tänä päivänä yrittävät ottaa kaupunkitilaa haltuunsa? Miksi he valtaavat taloja? Kenelle rakennettu ympäristö kuuluu ja kuka siitä päättää?

Dokumenttielokuva Taistelu Turusta käsiohjelmasta.

Edelleenki kysymykset ovat ajankohtaisia. Nuoriso on pantu ahtaalle ja he eivät enää valtaa taloja. Toriparkkityömaa rusikoi torin ympäristöä. Kukaan ei oikein tunnu tietävän miksi ja kenelle sitä rakennetaa?

Ruotsalainen teatteri, Ostodoksinen kirkko, lähi kadut ovat painuneet ja rakennukset halkeilleet. Toriparkki oy lupasi ettei kaupungille koidu kuluja, nyt tuntuu silyä ettei muuta kuin kuluja ole tulossa.

Tuossa elokuvassa on myös kohta missä kerrotaan Vepsän saaren juhlista jossa vapaamuurarit tervasivat virkamiesten, politiikkojen, grynderien ja hyvävelijärjestelmän jäsenien munat. Naisia ei kaiketikaan ollut näissä juhlissa. Tervaus on kummallinen riitti, en tiedä mohin se perustuu.

Demarien ja kokoomuksen aseveliakseli toimii edelleenkin Turun kaupungissa ja Turun tauti voi hyvin.

Elokuvan on ohjannut Jouko Aaltonen. Kaipa se näytetään taas televisiossa joskus.



No comments: