Friday, March 27, 2020

Talovanhus on loukkaava termi


On perjantai. Koko ajan on sellainen olo että on lauantai. Pogostan Sanomat tuli postissa, se on Ilomantsin paikallislehti. Muistin sen tiimoilra yhden yliopiston lehtotin joka sanoi että pitäisi viedä saunan taa ja lopettaa. Fikosofien puheista ei kyllä tiedä, mutta tässä tapauksessa hän kyllä vittuili. Kävin saunassa. Pihamaalla krokukset kukkivat sinisinä, keltaisina ja valkoisina. Se on kevät nyt.

Kuvan talo on Sokan varikko. En pidä talovanhus termistä joka on, ikävä kyllä, vakiintunut käyttöön, ainakin Turun Sanomissa. Ortodoksisen kirkon kohdalla se on ollut käytössä pitkään. Ensinnäkin se ei ole talovanhus, se on kirkko. Talot jotka rakennetaan vahojen kestävien tilall, kun ne on purettu, ovat huonoa tekoa ja hapertuvat muutamassa kymmnessä vuodessa. Turun Sanomien ja gryndereiden käsitys vanhoista rakennuksista on vääristynyt sillä vanhat rakennukset ovat lujaa tekoa ja korkeatasoista rakennustyötä. Niitä ei niin vain, edes sää, tuuli ja pakkanen raiskaa. Vanhoissa rakennuksissa on ajatonta kauneutta. Yalo vanhus on loukkaava termi.


Minulla on vahva epäilys että Corona-viruksen tiimoilta bisnestetään joka käänteessä. Tänään sain eräässä kaupassa monisteen jossa kerrottiin että riskoryhmien ja vanhusten suositellaan taksin maksullista palvelua kauppa-asioiden hoidossa. Luottaisin enemmän pyyteettömään ja ilmaiseen lähimmäispalveluun. Voi olla, että pyyteetön palvelu onnistuu Pohjois-Karjalassa, mutta ei Turussa.

Turussa kaunista ja lämmintä.

No comments: