Sunday, March 22, 2020

Luen Dostojevskiä pääsiäisen aikaan

Jos nyt ei mene kansan kaaliin noudattaa Koronaohjeita ja suosituksia, niin jo on kumma. Ensimmäinen koronapotilas on kuollut. Lisää tulee ruumiita, mkäli ihmiset eivät ala noudattaa sääntöjä. En kyllä suurin surminkaan lähtisi maakuntiin matkailemaan.

Suomalainen jästipäisyys ja itsekkyys näyttäytyy pahimmillaan. Toisaalta on myös yhteisöllistä auttamista ja huolehtimista.


Pääsiäisen aika on ortodokseille pyhää. Nyt kun kirkot ovat kiinni, voi lukea kotona vaikka Dostojevskin Karamazovin veljeksiä. Siihä on ihana pääsiäinen läsnä.

1980-luvun Turussa olin outo koska luin veneläisiä klassikoita. Luovan toininnan perhetyttöjen imagoon ei kuulunut venäläiset klassikot. Pomo ihmetteli että kuka nyt enää klassikkoida tarvii kun on niin paljon uutta ja kokeellista tarjolla. (Miksi niiden pitäisi sulkes pois toisensa.)

Yksi Steiner koulun opettaja järisytti Stainer-kuplaa sanomalla että Dostojevski on uudelleensyntynyt Kristus. Se oli lähes vallankumouksellista niissä piireissä.

Korona on sekoittanut paastoni. Itse olen sekoittanut. Suuri paasto kestää neljäkymmentä päivää. Nyt ollaan jo yli puolessa välissä.

No comments: