Thursday, September 19, 2019

Torin ympärillä tapahtuu

Toriparkin työmaalla järisi ja tärisi. Joimme kahvia ja katselimme keskustan yleisilmettä. Aurinko paistoi, oli lämmintä ja tuulista.


Ortodoksisen kirkon porrastasanne jatkaa kallistumistaan. Lisäksi kirkon julkisivussa olevat kivet pullistelevat ulos päin. Tasanteen kulmakivi on kallistunut ja rako suurentunut. Raossa on murentunutta laastia ja roskaa. Kun pakkanen tulee, jäätynyt vesi tekee tuhojaan.

Tämä on kulmakivi joka kallistuu.

Salamankulman talo Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmassa, ortodoksisen kirkon lähellä on menossa remomonttiin. Tämä talo on kalliolla. Talo on rakennettu 1960-luvulla Phoniexin tontille. Phoniex oli vanha kaunis hotelli-rakennus jossa toimi yksityisen yliopiston rakennus vuoteen 1959. Rakennus purettiin ja tilalle rakennettiin tämä kevyeltä näyttävä rakennus. Talo remontoidaan ja vuokrat nousevat tuntuvasti, joten entisillä asukkaille ei varmaankaan ole varaa palata taloon. Tämähän ei nyt ollenkaan sovi että torin reunalla olevassa talossa asutaan. Olisi syytä harkita "Phoniexin" elvyttämistä kun toriparkkikin valmistuu. Minusta talon julkisivussa ei näkynyt vikaa, sisäisiä vaurioita ei tietenkään voi nähdä. Meltorautaa sanoisi entinen antikvariakauppias. Kuka mahtaa omistaa tämän talon? Onko nyt varmasti varmistettu ettei purku tulisi edullisemmaksi. (meltorauta on rakennusten tukirenteissa huono, se ruostuu ja murenee. Pitää olla kunnon terästä.)

Laajenpi kuva: ortodoksisen kirkon takana on tuo korjattava talo.

Lopuksi kauneutta. Vanha Börs.

No comments: