Tuesday, September 10, 2019

Kauhusgenaario Turun ortodoksisen kirkon tulevaisuudesta

"Käyn nykyään kirkossa aina kun pääsen. Ei voi olla varma koska siellä ei enää voi jäydä sortuman vuoksi. Sitten onkin kallista lystiä kun pitää matkustaa Tampereelle tai Helsinkiin." Tässä on erään seurakuntalaisen kauhusgenaario kirkon tulevasta. Ruusuportin kuvassa Athoksella eräs matkalainen monta vuotta sitten. Hänenkin elämänsä liittyy kirkkomme vaiheisiin.

Kävelin tänään kirkon ohi ja kyllä se kallistuu (porrastasanne) ihan selvästi milli milliltä.

"Purkamisluvan myöntämisen edellytyksenä on, ettei purkaminen merkitse rakennetuun ympäristöön sisällistyvien perinne, kauneus tai muiden arvojen hävittämistä, eikä haittaakaavoituksen toteuttamista. Maankäyttö- rakennuslaki, 139&, 1. momentti."

Miten tämä laki toteutuu Turussa? Onkohan koskaan Turun kaupungin rakennuslautakunnassa edes tunnettu tuota ja muutakaan lain kohtaa. 1980-luvulla istui rakennuslautakunnassa Turun Sanomien omistajiin kuuluva Keijo Ketonen.

"Toisi sanoen:rakennuslupaa tule myöntää, jos rakennustoimenpide merkitsee oleellista kulttuuriarvojen turmelemista, sanoopa kaava asiasta mitä hyvänsä."

Oikeustieteen professori Hannu Tapani Klami, Turun tauti (1982)

"Jollei rakennusta asemakaavalla tai rakennusperinnön suojelusta annetun lain nojalla päätetä suojella, sen purkamiselle ei ole laissa säädettyjä esteitä."
Turun hallinto-oikeus 11.11. 2017"


Turun ortodoksinen kirkko lepää savipatjalla, toinen laita kalliolla, omalla valtiovallan lahjoittamalla tontilla. Toivotaan hyvää tulevaisuutta kirkolle.

No comments: