Thursday, June 30, 2016

Portsassa eilen

Olimme arkkitehtuutikävelyllä Portsassa. Mielenkiintoista ja ennen ajattelematonta asiaa. Mikaelin kirkosata olen kirjoittanut ja kuvannut montakertaa. En nyt keskity siihen.

Kuvassa Korkeavuorenkatu 8. Erään taiteilijan piirtämänä.

Portsalle leimallista ovat isot pihat, niitä ei ole pilattu parkkipaikoilla liikaa tai ollenkaan. Alkujaan Portsa oli hellahuoneasuntoja tai hellahuone ja olohuone asuntoja, omistajan tulotasosta riippuen. Alussa Portsassa asui rakentajia ja toimijoita, ei niinkään duunareita. Sitten se vakiintui työläiskortteliksi. Kerrotaan että yksi pappi olisi halunnut asumaan Portsaan, häntä ei huolittu koska hän ei kuulunut työläisiin. Luokka tai säätyrajat olivat tiukat.

Portsalaiset lienevät vieläkin tarkkoja alueensa reviireistä 1980-luvulla se oli vielä käsinkosketeltavaa. Se on tietenkin heikkous ja vahvuus, riippuu mistä suunnasta katsotaan.

Nyt he voisivat suunnata katseensa Puutarhakadun palaneesee kaupungin vuokrataloon. Talo luvattiin korjata tai rakentaa entiselleen. Nyt häilyy kähminnän verkko koko projektin päällä. Terästäytykää. Soittakaa rakennusvirastoon ja kiinteistölautakuntaan; tietoa pitää veronmaksajille antaa. Kyseessä on suojelualueen kohde, ei sille saa tehdä mitään kepulia.

Odotan uuden puutalojen arkkitehtuuri kirjaa jonka pitäisi ilmestyä kirjamessuille. Oppaamme Mikko Laaksonen ahertaa perusteellisesti ja asiantuntevasti.

Joukossa oli Portsan omia tietopankkeja. He voisivat kirjoittaa populaari-Portsan teokset. On käynyt mielessä muutaman kerran.

Portsan pihoista voi mainita entisen asuntoni Korkeavuorenkatu 8 taloyhtiön. Rauhankatu 26 a ja Rauhankatu 26b olivat samaa pihaa ja yhtiötä. He riitaintuivat pahasti 1900-luvulla ja keskelle pihaa laitettiin raja-aita, yhtiö jakautui kahtia.

Riidelty on muissakin taloissa ja yhtiöissä. Kerran erään lapsettoman perheen kissa joutui lapsiperheiden hampaisiin koska se kakkasi hiekkalaatikkoon ja joku lapsista sai kakkaa suuhunsa. Yleensä taloyhtiöt pystyvät ratkomaan nämä jutut itse, mutta tässä tapauksessa terapiaa puolin ja toisin tarvittiin, ja sitten hiekkalaatikkoon saatiin kansi. Kissa oli kaiken yläpuolella, emäntänsä sanoi kissan olevan ainoa mitä hänellä on ja niin varmasti olikin. Tämä tapahtui joskus 1980 luvulla. Tämä kuuluu ruohonjuuritason historiaan ja emotion osastoon.

En ottanut kuvia koska tietoa piti ottaa vastaan, enkä halunnut menettää sohloamalla kameran kanssa. Koulukadun jänis maalauksen käyn kuvaamassa myöhemmin.

Kakolanrinteen puutaloissa on erikoisin iso piha joka sisältää oikean metsän.

Olen kiinnostunut yhdessä tasossa olevasta puutaloasunnosta jossa on tilaa "miljoonalle" kirjalle. En etsi puleerattua vaan tavallista puutaloasuntoa. Olen sitä mieltä että liian monta vesipistettä tuhoaa hirsitalon.

No comments: