Sunday, April 17, 2016

Sunnuntain harmaassa aamussa

Sunnuntain harmaa aamu. Luen Pirkko Saision Signaalia jalat kattoa kohti. Asento on hyväksi laskimoverenkierrolle. Kuulin sen toisella korvalla radiosta. Kirja tuntuu tutulta ja voisin luulla että se on helppo. Ei kyllä ole. Saisio kirjoittaa kuin itäsuomalainen selvänäkijä. Epäilen hänellä olevan luraus laulukansaa suonissaan.
Sammalvaahtera.
Talo on hiljainen. Alustat olisi pitänyt tyhjentää maapohjan imurointia varten. Tyhjensimme omamme. Muut eivät ole tyhjentäneet. Sijoittajien alustoissa ei tapahdu mitään. Taas me kaikki maksamme toisten laiminlyönneistä. Sijoittajien huoneistojen alainen vessan viemäri oli talvella irronnut ja alustaan oli vuotanut kakkavettä paljon. Tätä ei selitetä afrikkalaisilla asukkailla. Vuokranantaja lienee laiminlyönyt valistuksen siitä miten asutaan puutalossa talvisessa Suomessa.

Minulla oli seurakunta tuttavia jotka asuivat puutalossa, joka lahonnee pystyyn nykyään. Vaimo muutti jatkuvasti sisustusta. Mies luuli usein tulleensa väärästä ovesta sisälle, asunnossa oli jatkuva muutoksen eetos. Ajattelen samaa yläkerran huoneistosta siellä siirrellään varmaan jatkuvasti huonekaluja paikasta toiseen. Minä taas muuttaisin itseni pois mutta nyt se ei ole mahdollista.

Yöllä näin unta vaate ja paperi ja kirjakasat halvaannuttivat minut nurkkaan. Taidan olla materian vanki vasten tahtoani. Mieheni seilasi maailman meriä 25 vuotta. Hän oli tottunut että hämellä oli varasto jossa oli kirjat ja paperit ja muut huonekalut. Kerran olimma muuttaneet vanhaan omakotitaloon ja kantaneet tavarat sisälle, hän sanoi että "Älä koske mihinkään sillä jotain tärkeätä voi kadota" ja lähti aamulla merille. Asustimme lasten kanssa tavaroiden seassa selviytyen. Marginaalikirjailijatar tuli kylään ilmoittamatta, näki kaiken ja alkoi levittää juttua kirjailija ja kulttuuripiireissä minun epäsiisteydestäni.
Joku firma jakoi ilmaisen piirakan jokaiselle jonottajalle kauppatorilla. Jono ylettyi melkein Aurakadulle. Yksi tyttö sanoi ettei hän tiedä mitä jonottaa, mutta ilmaista ruokaa kannattaa aina jonottaa. En mennyt jonon päähän. En pidä teollisista piirakoista. Niissä on usein palmuöljyä ja se on pahasta.

No comments: