Monday, April 25, 2016

Pohjoinen takamaa ja Eteläinen takamaa


Räntämäen punainen talo kukkulalla. Se on tuttua pohjoimaista arkkitehtuuria. Nämä alueet olivat takamaita aikoinaan ja kuuluivat Maarian kuntaan. Pohjola oli pohjoinen takamaa, Raunistula taas eteläinen takamaa. Muistelen että nämä "Takamaat" liitettiin Turkuun vasta 1960 luvulla.

Raunistula oli pitkälti maatalojen mäkitupalaisia ja maksoivat vuokransa työllä omistajalle. Kun maatalous koki rakennemuutoksen 1900-luvun alkupuolella työvoimaa ei enää tarvittu ja vuokrat maksettiin rahalla. Ainakin yksi mäkitupa ajan tölli on jäljellä muistaakseni murtomaantien varrella. Raunistula oli pitkään maineeltaan hurja. Säälliset naiset eivät kuulemma menneet sinne. Yksi nainen joka asui aikoinaan Raunistulassa piti puukeppiä mukanaan jolla tarvittaessa sohi päällekäyviä miehiä. Raunistulssa myytiin pimeää viinaa ja huoria. Oli oikea Honolulu ilotalokin. Nykyään Raunistula on toisaalta perenpien ihmisten lähiö ja toisaalta köyhien ja syrjäytyneiden paikka. Pimeää viinaa tuskin löytyy ja järjettömältä se kyllä tuntuisikin, koska Virosta saa niin halvalla viinaa.


Raunistulassa on portaita jos haluaa kiivetä. Näköala lienee hyvä.
Nappulatehdas toimi aluksi tässä talossa pari vuotta Sitten se muuttui asuintaloksi.

Pohjoisen takamaan kuva tässä. Pohjoinen takamaa eli Pohjola on hyvin selkeä ja järjestetty Raunistulaan nähden, siellä talot ovat kuin maisemaan viskattuja. Tämä on hyvä persoonallisen asutuksen kuvana. Pohjolassa oli rautatieläisten taloja.

Tässä kuva Raunistulan jylhyydestä. Suorin tie noihin taloihin vaatii jalkalihaksia.

No comments: