Thursday, November 14, 2013

Väärät vaatteet ja tapa toimia...


Työpaikan työntekijöiden keskinäinen solidaarisuus on pelkkä fraasi. Ennen vanhaan se toimi koska olot olivat turvattomat ja leipä hyvää syödä. Monessako työpaikassa enää puhalletaan yhteen hiileen tai ollaan samassa veneessä. Otetaan esimerkiksi kaupungin alaiset työpaikat. Vaikkapa iltapäiväkerhot ja Luova Toiminta.

Koululaisten Iltapäiväkerhot toimivat enimmäkseen sijaisten voimin ennen kuin 1980-luvun lihavina vuosina alettiin virkoja vakinaistaa. Turussa alkoi ilmapiirien kiristyminen kerhoissa: mustamaalausta ja perättömien juttujen levittämstä työkavereista. Esimerkiksi itsestäni kuulin emävaleen: olin ollut laivalla huoraamassa, totuus oli että olin mieheni mukana tankkilaivalla matkustajana ja myös ihan rehellisissä töissä.

Helsingistä Turkuun tuli pomoksi yksi henkilö, hän suoritti työntekijöiden kartoitusta ja kyseli ohjaajien seläntakana heidän kelpoisuutta. Moraalisesti parempi tapa olisi ollut keskustella kasvokkain. Itse näin peräti kaksi kertaa tämän henkilön livenä kokouksessa.

Olin sitä mieltä että maahanmuuttajista ja pakolaisista pitäisi voida puhua leikin ja teatterin keinoin koululaisille. Sain kylmää vettä niskaani. Minua otti kyllä päähän nämä stereotypiat maahanmuuttajista. En halunnut pönkittää niitä.

Iltapäiväkerhoissa oli rasistisia mielipiteitä tuolloin. Rättipää ja Ählämi nimittelyt olivat yleisiä. En tiedä millainen suhde rasismiin oli virastossa. Epäilen sen olleen aika pelottava. Mikä on tilanne nykyään, sitä en tiedä. Tiedän kyllä että venäläiset naiset eivät ole suosiossa.

Toisessa lähiössä työkaveri tapasi nukkua työpaikalla, mikäli hän suvaitsi saapua ylipäätään paikalle. No, toiminta oli tietenkin niin tylsää varmaankin että ei viihtynyt. Kerran tämä nukkuja tuli silmilleni koska joku oli kannellut virastoon. Toimimme nuorisotalossa, jossa demari nuoriso-ohjaaja kyttäsi koko ajan. Kuka tänä päivänä suostuu tekemään työt yksin kun toinen lusmuilee ja makoilee työaikana. Luovassa Toiminnassa ei kannattanut valittaa tuollaisista epäkohdista, pahimmassa tapauksissa tilannetta alettiin käyttää valittajaa vastaan. Ihmettelinkin miksi tätä nukkujaa ei palkittu vakinaisella viralla. Olisi sopinut hyvin Luovan Toiminnan tapaan toimia vakinaistamisissa.

Olen sitä mieltä että työpaikalla ei pidä suvaita ihan mitä tahansa ja varsinkaan, jos se vahingoittaa toimintaa yleensä. Enkä tarkoita henkilön pukeutumista, ulkonäköä, uskontokuntaa, luovuuden mittaa, kielitaitoa, koulutusta, ihonväriä, kansallisuutta ja älyä.

Älystä puheen ollen, ei ole kovin älykästä ja luovaa mennä häiritsemään ortodoksien pääsiäisyön yöpalvelusta ja käyttäytyä kuin "saatananpalvojat".
Onko hän sellainen joka lukee Vapauden filosofiaa? Ajattelin, että saattaa hyvinkin lukea sillä ihmiset olivat yllätyksellisiä. Eikä ymmärtääkseen filosofiaa tarvitse olla "Haije" tai Leni.

En usko että tänä päivänä Seikkiksen ohjaajat edes tietävät Vapauden filosofiasta mitään. Toiminta pyörii oman egon varassa.

No comments: