Tuesday, March 15, 2011

Uhatut talot 4Tori on kaupunkimme sydän ja kohtaamispaikka. Se on myös kauppapaikka. Toriparkkia ei ole vielä rakennettu ja toivottavasti ei rakennetakaan.

Eerikinkadun ja Kauppiaskadun kulmassa olevalle tontille kaavamuutoksen turvin aiotaan rakentaa yksitoistakerroksinen älytalo. Kaupungin valtuustomme hyväksyi jo kertaalleen esityksen, mutta Turun hallinto-oikeus kumosi päätöksen. Nyt sompaillaan uutta suunnitelmaa kaarevasta älytalosta jossa olisi vain yhdeksän kerrosta. Rakennushankkeen toteuttaja, konsuli Jukka Wihanto ei tingi yhdestätoista kerroksesta.

Tuomiokirkon tornin näkyminen kauppatorille estyy mikäli hanke toteutuu.

Alvar Aallon suunnittelema Turun Sanomain talo on suojeltu, joten sitä ei pureta, samoin Bassin talo ja Cafe Noirin talona tunnettu Kajanuksen talo säästyisivät. Konsuli Jukka Wihanto pitää talojen korjausta liian kalliina verrattuna älytalon rakennuksen rakentamiskuluihin.

Miten ihmeessä vanhan korjaaminen niin paljon kalliinpaa on kuin uuden älytalon rakentaminen?

Wihanto vetoaa kuulemma maankäyttö- ja rakennuslakiin, jonka maanomistajan pitäisi saada rakennussuojelun aiheuttamista kustannuksista täysi korvaus. Tuo korvaus tarkoittaa rakennusoikeutta tontille joka ulottuisi aina viereisen Tapiolan talon kattolinjasta yleneväksi (?).Onneksi torin reunoilla on vielä Ortodoksikirkko ja Ruotsalainen teatteri muistuttamassa historiasta. Ortodoksikirkon läsnäolo näin keskeisellä paikalla on jurppinut joidenkin mieltä luterilaisessa Turussa. 1970-luvulla kirkko haluttiin purkaa ja siirtää jonnekin vähemmän näkyvälle tontille. Autonomian aikana Suomen suuriruhtinaskunnassa luterilaisuus säilyi ja tuo ortodoksikirkko oli rakennettu täällä silloin olevia venäläisiä varten. Kirkko valmistui vuonna 1845. Sen on suunnitellut C.L. Engel. Nykyään kirkossa käy monia eri kansallisuuksia olevia ihmisiä. Toivon että mahdollinen toriparkkirakennustyömaa ei vaurioita kirkkorakennusta.

Ensi kirkko piti rakentaa keskelle toria mutta maaperä oli liian epävarmaa ja kirkko rakennettiin torin reunalle osittain kalliolle; kirkon toinen puoli on savipatjalla. Olisikohan syytä paaluttaa? Ehkä pitäisi perustaa kansanliike paalutuksen aikaan saamiseksi. Viimeksi asiasta puhuessani minua kiellettiin puuttumasta seurakunnan asioihin. Tiettävästi seurakunnan jäsenillä on oikeus huolestua. Ei pidä tuudittautua ajatukseen että joku muu hoitaa. Kirkkorakennus on nykyään suojeltu. Mitä se sitten Turussa tarkoittaa. Arvorakennuksia on ennenkin surutta purettu.

Turun ruotsalainen teatteri on Suomen vanhin teatteri. Se edustaa uusklassista rakennustyyliä ja valmistui 1839 Turun palon jälkeen. Rakennuksen on suunnitellut Perh Johan Gylich. Julkisivun on suunnitellut C.L. Engel.
Rakennus on paalutettu 2005. Tätä rakennusta ei uhanne mikään.

No comments: