Sunday, March 6, 2011

Uhatut talot 3


Turussa vastapäätä maineikasta v. Heidekenin synnytyslaitosta oleva Sepänkatu 5. muodostaa rakennusten kokonaisuuden jossa on puutaloja, pienkerrostaloja ja punatiilisen ulkorakennuksen.

Lähiaikoina Turun kaupungin valtuustolle esitellään kaavamuutos edellämainitun tontin ja kiinteistöjen kohtaloksi.

Sepänkatu 5:ssä toimii Turun työttömien yhdistys ja muita yleishyödyllisiä palvelutoimia ja työtiloja.


Matkalla pitkin Sirkkalankatua kohti Sepänkatua kohtasimme kummallisen näyn Sirkkalankadun ja Uudenmaankadun kulman sisäpihalla.

(Alhaalta kaupungista tultaessa oikealla) Siellä on kauan tyhjillään ollut pienkerrostalo. Aavemainen talo joka kuulemma jyrätään maantasalle piakkoin. Kyseinen talo on piilossa isompien kerrostalojen takana. Joku tiesi kertoa että se on ollut tyhjillään kymmeniä vuosia. Tyyliltään se oli "uusgoottilainen", jugendrakennus.


Huikaisevan kirkas kevättalven päivä. Joen jäällä oli jo vettä kun kävelimme kotiin.

Edessä aika jolloin kävelyllä kengät kastuvat jollei katso eteensä.

Toivoisi vanhojen rakennusten saavan elää arvoisaansa elämää; rahanahneiden gryndereiden rakennuslaatu ei ole vuosiin ollut erityisen vankkaa: ilman verokirjaa työskentelevien uusmaahankotoutettujen työnjälki on usein niin heikkoa että rakennukset eivät kestä edes arvostelevaa katsetta, saati asumista?

Allaolevalla lätäkön kuvalla ei ole vihjailevaa symbolistista viestiä, onpahan ajankohtainen sääilmiön tuotos:

2 comments:

elämää Saksalaismetsissä said...

tuntuu aika käsittämättömältä, että Turku aikoo purkaa noin kauniin rakennuksen juuri nyt, kun on saanut tulla valituksi Euroopan kulttuurikaupungiksi. Eihän rakennuskulttuuria voi jättää muun kulttuurin varjoon, vai voiko? Tuossa kivitalossa on niin uskomattoman kauniit ikkunat, että ennen talon matalaksi murskaamista kävisin neuvotteluja ikkunoiden pelastamiseksi.Täällä Saksassa tuollaisista ikkunoista maksetaan maltaita.

quijote said...

Kiitos viestistä!
Turusta puuttuu eurooppalainen rakennuskulttuuri. Samoin puuttuu myös purettavien rakennusten ikkunoiden, ovien yms. uusiokäyttö.

Turussa vallitsee liikemiesten ja politiikkojen pyhäyhteys!

Tuon kyseisen talon historia on minulle vielekin epäselvä. Ehkä se on jokin perikunnan hylkäämä rakennus...

Mataleena