Wednesday, November 17, 2010

"Minun kuolleeni ovat runsaslukuisia ja puheliaita"

Eräässä Fred Wanderin kirjeestä vaimolleen Maxielle: "Jotkut ihmiset ovat lukeneet minun Seitsemännen kaivoni ja kirjoittavat minulle ihastuneita kirjeitä. Toiset eivät löydä avainta koskaan. Niin kuin venäläisessä ruletissa - kuusi yhtä vastaan, ettei luoti osu sinuun.

Luen parhaillaan Fred Wanderin kirjaa Seitsemäs kaivo Holokausti-romaania. Löysin sen kirjaston poistomyyntihyllystä. Teksti tempaa mukaansa. Kertoja kertoo ilman vihaa, tarkasti havainnoiden keskitysleirin arkea: kuoleman läsnäoloa, kärsimystä, nälkää ja toivottomuutta. Kauhua, kun muisti ja muistot alkavat sumentua ja ajatus siitä mitä on enää jäjellä jos minuus häviää. Näin kirjoittaa vain kirjailija, joka on kokenut holokaustin henkilökohtaisesti.

Siis kuusi yhtä vastaan: avain tähän teokseen on kertoja, joka ei koskaan kadota ihmettelevää katsettaan, jonka kanssa jokainen ihminen aloittaa elämänsä. Tosin hän esittää saman kysymyksen, jonka jokainen natsidiktatuuria käsittelevä kirja esittää: Kysymyksen hyvästä ja pahasta. Hän esittää sen suoraan ja hän esittää sen kätketysti...

Lainaukset ovat Ruth Klugerin loppusanoista kirjan lopussa.

Seitsemäs kaivo julkaistiin ensimmäisen kerran DDR:ssä vuonna 1971. Vuonna 2005 romaani julkaistiin uudelleen Itävallassa.

Kirjan on suomentanut Raija Nylander. Like 2009

No comments: