Monday, November 1, 2010

Marraskuun 1. 2010

Kirjailija, akateemikko Kirsi Kunnas sanoi radiossa että pimeys on turvallista. Marraskuu on aina ollut minusta oudoin kuukausi. Kuoleman kuukausi. Toisaalta on kajastavaa valoa pimeyden keskellä, toisaalta on päiviä jolloin on pidettävä sähkövaloja päällä aamusta lähtien. Minulle ei tuota vaikeuksia pimeässä kävely ilman valoa. Silmä tottuu pimeään hyvin.

Pimeyden kodat tuo valoa ja piristystä pimeään vuodenaikaan kolmen erilaisen kotamaisen teoksen muodossa. Kotiin on vapaa pääsy ja niihin voi poiketa vaikka päivittäin lämmittelemään ja rauhoittumaan. Satunnaisesti niissä voi olla myös pienimuotoista ohjelmaa.

Valmiina on Lönnrotinpuistossa Kokka kota, sen on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Simo Helenius. Brahenpuistoon pystytetään
Hunajakenno kotaa. Reino Koivula on toteuttanut tämän kodan. Pääkirjaston eteen tulee kolmas kota Terrastella Ruotsalaisen Helena Hildurin välineenä on taiteenvapaus.

Kotien rakentamiseen osallistuu myös Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemian opiskelijat Josefina Kiikka, Jouni Kuru, Eini Sahla ja Eero Nives.

Istuin Kokka kodassa hyvin veistetyillä puupenkeillä ja katselin merenneito veistosta. Nurkassa oli toinen veistos, jota luulin norpaksi, kunnes hahmotin ihmisen kasvot. Siinä olikin syntymä ja lapsen pää kohdusta ulkona.

Enemmän tällaista taidetta ja hiljaisuutta.

Aamulla olin unenhorroksessa kuullut radiouutisista jonkun kulttuurivirkamiehen käninää taidemuseoiden ilmaisista näyttelypäivistä. Hän haluaisi lopettaa ilmaiset päivät. Hänen mukaansa taidemuseoiden katsojaprofiili vääristyy kun kaikenlaiset ihmiset pääsevät ilmaiseksi sisälle. Eikö taide kuulukaan kaikille? Elitismiäkö halutaan yleisönkin olevan. Eriarvoisuus halutaan jopa taidemuseoihin.

Pelottavaa.

No comments: