Sunday, August 31, 2014

Jumalan tähden houkka Lizaveta Smerdjastsaja


Jos joku on täydellisen vapaa henkilö niin Lizaveta S. Hän oli puhumaton ja pieni ainen, joka ihan pienestä lähtien pukeutui pelkkään palttinapaitaan. Hänet tunnettiin kaupungissa hyvin. Jotkut säädyllisyyteen vetoavat henkilöt yrittivät pukea Lizavetaa. Kerran kirkossa hänet puettiin säädyllisiin vaatteisiin ja kenkiin, mutta Lizaveta riisui ne kirkon porstuassa ja lähti matkoihinsa paljain jaloin, palttinapaita päällään. Hänelle kyllä annettiin ruokaa ja almuja mutta hän antoi ne heti pois. Orpoja ja osattomia Lizaveta rakasti ja lahjoitti heille lahjansa. Hän osasi vapauttaa itsensä täydellisesti.

Lizavetasta sanottiin että hän oli idiootin kasvoinen ja hänen silmansa olivat tyhjät.Lizavetan hiukset olivat mahtavat:paksut ja kiharaiset. Ne muodostivat pään ympärille mehevän mättään jossa oli multaa, kuivialehtiä ja varmaan myös täitä. Talvella hän yöpyi navetoissa ja talojen porstuoissa, kesäisin pelloilla ja puistoissa, Hän kieltäytyi ruoasta, paitsi vedestä ja tummasta leivästä. Ajan oloon ihmiset alkoivat rakastaa omaa Jumalan hulluaan, Edes räävitön poika sakki ei kiusannut häntä.

Sitten tapahtui jotakin hyvin outoa ja tuomittavaa sillä Lizaveta oli raskaana, Kuka paholainen oli tehnyt väkivaltaa Jumalan hullulle? Joka tapauksessa eräänä yönä lapsensa menettänyt vanha pari kuuli rikkaan ja riettaan isäntänsä saunarakennukseata outoa ääntä. Lizaveta synnytti pojan, lapsettomaksi jäänyt vaimo pesi ja kapaloi lapsen ja otti hänet hoiviinsa. Lizaveta siirtyi vaeltelemaan taivaallisia katuja. Hänen aikansa täyttyi maanpäällä. Jumalan orpolapsi on kaikkien perhettä sanoi lapsen löytäjä vaimolleen, ja myös meidän.

Jos haluatte tietää tämän lapsen myöhemmistä vaiheista lukekaa Dostojevskin Karamazovin valjeksiä.

No comments: