Monday, August 18, 2014

Portsan pihoissa II

Pinenkin pihatilkun voi tehdä mieleisekseen keitaaksi. Ilahduttavaa ja merkillepantavaa on hyötypuutarhojen lisääntyminen asuntojen porraspieliin ja edustoille. Yrttejä, salaatteja ja muita syötöviä kasveja. Tomaattia en kyllä nähnyt tai ne olivat muissa pihoissa.
Tässä vehreydessä on Heikkilänkadun tunnelmaa. Tässäkin pihassa on pensaita ja puita ja pyykinkuivatusnarut. Vanhanaikaisia pyykkiseipäitä en nähnyt. Muistatte varmaankin nuo huojuvat seipäät, jotka tuulen mukana taipuiva ja saivat pyykit tnassimaan naruilla. Vähän ennen kuolemaansa anoppini sanoi että kukuka varasti pyykseipääni? En tiedä mitä henkilökohtaista niihin sisältyi. Hän oli talkkari, ei tosin Portsassa.
Erään talokahvilan pihalla oli tämä hauska pöytä. Kuvassa lienee kyseisen talon tarinaa. Ampiaisia pörräsi runsaasti. Aurinko paistoi ihmiset olivat tarkkailevan hyväntuulisia. Jotenkin haistoin pientä kireyttä. Vanhat rouvat juorusivat salaperäisesti myytävästä asunnosta. Ihan normaalia portsalaista elämänmenoa. Salaattiruukku rappusilla oli muhkeassa kunnossa. Joku todella myi asuntoaan eräällä kadulla ja sinne sai mennä katsomaan, en mennyt. Olisi toisellapuolen katua oleva mielenkiintoinen ja ylihintainen asunto ollut näytillä, niin olisin mennyt kuolaamaan.
Portsa on hyvin järjestäytynyt kaupunnginosa. Tietynlainen rähjäisyys on kätketty tai kitketty pois. Ajattelen Kupittaankadun uhanalaisia taloja ja pihoja. Niissä oli vielä vanhaa nostalgiaa jäljellä hyvässämielessä.
Sähkökaappimaalaus. Takana Sofiankadun päiväkoti.
Malva kukkii tässäkin pihassa. On kesä vielä. Syksyllä pihojen ilme on toinen, karumpi ja riisutumpi; nauttikaamme nyt tästä. Alla olevassa kuvassa kaunis ja eläämäänähnyt tuoli odottaa että saisi edelleenkin olla kaupungin vuokratalossa ja että taloja ei myytäisi. Toivoisin parempaa tiedottamista kaupungin taholta ja myös ystävällisempää käytöstä. Heille saa asian tiimoilta soittaa virka-aikana ja asiallisesti kysyä mikä on tilanna. Mikäli kaikki on rahellistä ja avointa voi toivoa että tiedottaminen on myös avointa ja rehellistä. Kaikilla on oikeus puutaloasumiseen, se ei ole ainoastaan omistusasunnon omaavan oikeus.

No comments: